Nietypowy przepis na curry. Co ugotować z serc drobiowych?

Curry to potrawa kuchni indyjskiej, która w swojej tradycyjnej formie zawiera warzywa, mięso lub ryby, ser oraz inne składniki zatopione w sosie. Dziś przygotowaliśmy trochę nietypowe curry, zainspirowany przepisem Karola Okrasy - curry z serc drobiowych. Ciekawe, czy będzie Ci smakowało...

  • Stopień trudności Stopień trudności Stopień trudności łatwy
  • cena około 15 zł
  • czas wykonania około 1 h
Joanna Kowalewska

Opracowanie: Joanna Kowalewska

Drukuj
Pin It
Powiększ
Potrzebne będą:
  • 0,5 kg serc drobiowych
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • opakowanie śmietany 30-36% (200 ml)
  • pasty curry - w zależności od preferowanej ostrości wybierz kolor (zielona, żółta lub czerwona) i ilość pasty (min. 50 g)
  • 2 średnie marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • ząbek czosnku
  • duża cebula
  • świeża ostra papryka
  • puszka pomidorów
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Curry z podrobów inspirowane przepisem Karola Okrasy

Gotując tę potrawę po raz pierwszy, mocno korzystałam z przepisu Karola Okrasy (ukłony w stronę mistrza :) na curry z serc drobiowych, ale z każdym kolejnym podejściem podlegał on pewnym modyfikacjom.

W efekcie wyszło z niego to, co zaraz zobaczysz i w czym mam nadzieję zasmakujesz.

Mój przepis na curry od oryginału odróżnia kilka elementów. Po pierwsze obok tłustej śmietany używam również mleka kokosowego. Dzięki niemu ostrość pasty curry i papryki chilli zostaje złagodzona, a cała potrawa nabiera lekko słodkiego smaku.

Ponadto, w oryginale Karol Okrasa używa groszku cukrowego i czerwonej cebuli.
O cebulę się nie czepiam, bo właściwie używam takiej, jaka mam właśnie pod ręką (szalotka, cukrowa, biała, czerwona), ale groszku cukrowego nie użyłam ani razu. Powód jest dość prozaiczny – cena… Z pewnością dodaje on potrawie specyficznego smaczku, ale z groszkiem zielonym, curry z serc drobiowych też jest wyśmienite. Przekonaj się o tym na własnych kubkach smakowych!

KROK I - Przygotowanie warzyw

Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.

Marchewkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Również przesmaż na oleju, a następnie dodaj do nich dodaj pastę curry.

Drobno posiekaj pół świeżej papryczki chilli

KROK II - Przygotowanie serc drobiowych

W międzyczasie ugotuj serca drobiowe do miękkości, a po przestudzeniu dokładnie je oczyść

KROK III - Przygotowanie sosu

Do warzyw przesmażonych z curry dodaj mleko kokosowe i tłustą śmietanę. Tak przygotowany sos gotuj przez kilka chwil

KROK IV - Przygotowanie curry z podrobów

W następnej kolejności dorzuć odsączony groszek konserwowy, zeszkloną cebulę z czosnkiem i drobno posiekaną papryczkę chilli, a na sam koniec serca drobiowe i pokrojone pomidory z puszki.

Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Curry z serc świetnie smakuje w towarzystwie kaszy jęczmiennej, jaglanej lub ryżu, posypane twarogiem

Opracowanie: Joanna Kowalewska

Zdjęcia: Joanna Kowalewska

ocena: 5,0

strzałka

Joanna Kowalewska

Tworzenie rzeczy, które odmieniają wnętrza to jedno z moich ulubionych zajęć - wymyślanie, komponowanie, łączenie kolorów, materiałów i faktur. Zrobiona samodzielnie lampka czy odnowiona szafka cieszą bardziej, niż meble od najlepszych projektantów...

zobacz wszystkie prace
strzałka

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...

Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

strzałka

Klasyczny tatar wołowy. Jak zrobić...

By zrobić tatar wołowy (czyli befsztyk tatarski), nie potrzeba szczególnych umiejętności...

strzałka

Kuchnia meksykańska: tortilla z...

Mięso z fasolą zawinięte w cienki placek z mąki kukurydzianej to kwintesencja kuchni...

strzałka

Przepis na bigos – smak tradycji

Sprawdzona zasada naszych babć mówi, że bigos jest tym lepszy, im dłużej się go gotuje,...

strzałka

Marynowane polędwiczki wieprzowe –...

Polędwiczki wieprzowe to wdzięczny temat kulinarny – można je przyrządzić na wiele...

Najczęściej czytane

Ogrodzenie panelowe. Montujemy gotowe...

Połączenie posadzki z płytek...

Klasyczny tatar wołowy. Jak zrobić...

strzałka

Metamorfoza szafki łazienkowej – zrób to sam. Jak ze starej szafki łazienkow ...

Macie dosyć swojej szafki łazienkowej? Chcecie coś zmienić w łazience, ale nie macie na to...

strzałka

Kartki Walentynkowe

Cztery pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych czasopism, resztek kordonka, czy filcu. Łatwo,...

strzałka

haczyki do ramek z zawleczek z puszek

Gdy spadnie nam ze ściany obrazek i nie mamy czasu udać się do marketu po haczyki wystarczy, że...

strzałka

Ozdobne świąteczne świece.

Uwielbiam święta, a zapach cynamonu i pierników chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami,...

             
szukaj na mnóstwo świetnych pomysłów