Marynowane polędwiczki wieprzowe – smażone i podane z roszponką
Polędwiczki wieprzowe to wdzięczny temat kulinarny – można je przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy aromatyczne polędwiczki marynowane – Twoi goście je pokochają!
Polędwiczka – najcenniejsza część wieprzowiny
Polędwica wieprzowa jest popularnym gatunkiem mięsa używanym w kuchni. Należy wiedzieć, że polędwiczka to jeden z najdelikatniejszych elementów tuszy wieprzowej, który znajduje zastosowanie w wielu potrawach – od tych najprostszych, do najbardziej wykwintnych.
Dzisiaj proponujemy przepis na polędwiczki wieprzowe z roszponką .
Składniki na smażone polędwiczki wieprzowe
- dwie dorodne polędwiczki wieprzowe
- olej z pestek winogron
- ocet balsamiczny
- przyprawa do mięs
- marynata korzenna w proszku
- pół cebuli
Sposób przygotowania marynowanej polędwicy wieprzowej
- Umyj, oczyść polędwiczki wieprzowe i pokrój je na plastry o grubości 1 cm.
- Przygotuj zalewę: 6 łyżek oliwy z pestek winogron wymieszaj z 2 łyżkami octu balsamicznego i 4 łyżkami gorącej wody. Dopraw przyprawą do mięs i marynatą korzenną w proszku (bez soli!).
- Plastry mięsa centymetrowej grubości ułóż w płaskim naczyniu i zalej marynatą tak, by były nią przykryte. Zostaw w marynacie przez całą noc.
- Następnego dnia, gdy goście siedzą już przy stole, obrumień krótko polędwiczki na silnym ogniu z odrobiną oleju słonecznikowego i dorzuć pokrojoną w piórka cebulę.
- Mięso podawaj na półmisku, obłożone np. makaronem tagliatelle, obok postaw misę z roszponką.