Marynowane polędwiczki wieprzowe – smażone i podane z roszponką

Polędwiczki wieprzowe to wdzięczny temat kulinarny – można je przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy aromatyczne polędwiczki marynowane – Twoi goście je pokochają!

Drukuj
Pin It

Polędwiczka – najcenniejsza część wieprzowiny

Polędwica wieprzowa jest popularnym gatunkiem mięsa używanym w kuchni. Należy wiedzieć, że polędwiczka to jeden z najdelikatniejszych elementów tuszy wieprzowej, który znajduje zastosowanie w wielu potrawach – od tych najprostszych, do najbardziej wykwintnych.

Dzisiaj proponujemy przepis na polędwiczki wieprzowe z roszponką .

Składniki na smażone polędwiczki wieprzowe

  • dwie dorodne polędwiczki wieprzowe
  • olej z pestek winogron
  • ocet balsamiczny
  • przyprawa do mięs
  • marynata korzenna w proszku
  • pół cebuli

Sposób przygotowania marynowanej polędwicy wieprzowej

  1. Umyj, oczyść polędwiczki wieprzowe i pokrój je na plastry o grubości 1 cm.
  2. Przygotuj zalewę: 6 łyżek oliwy z pestek winogron wymieszaj z 2 łyżkami octu balsamicznego i 4 łyżkami gorącej wody. Dopraw przyprawą do mięs i marynatą korzenną w proszku (bez soli!).
  3. Plastry mięsa centymetrowej grubości ułóż w płaskim naczyniu i zalej marynatą tak, by były nią przykryte. Zostaw w marynacie przez całą noc.
  4. Następnego dnia, gdy goście siedzą już przy stole, obrumień krótko polędwiczki na silnym ogniu z odrobiną oleju słonecznikowego i dorzuć pokrojoną w piórka cebulę.
  5. Mięso podawaj na półmisku, obłożone np. makaronem tagliatelle, obok postaw misę z roszponką.

Zdjęcia: Marcin Czechowicz

ocena: 0,0

strzałka

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...

Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

strzałka

Klasyczny tatar wołowy. Jak zrobić...

By zrobić tatar wołowy (czyli befsztyk tatarski), nie potrzeba szczególnych umiejętności...

strzałka

Nietypowy przepis na curry. Co...

Curry to potrawa kuchni indyjskiej, która w swojej tradycyjnej formie zawiera warzywa,...

strzałka

Kuchnia meksykańska: tortilla z...

Mięso z fasolą zawinięte w cienki placek z mąki kukurydzianej to kwintesencja kuchni...

strzałka

Przepis na bigos – smak tradycji

Sprawdzona zasada naszych babć mówi, że bigos jest tym lepszy, im dłużej się go gotuje,...

Najczęściej czytane

Montaż szafy wnękowej krok po kroku

Jak zbudować drewutnię? Zadaszenie na...

Kwiaty z bibuły na każdą okazję. Jak...

strzałka

Metamorfoza szafki łazienkowej – zrób to sam. Jak ze starej szafki łazienkow ...

Macie dosyć swojej szafki łazienkowej? Chcecie coś zmienić w łazience, ale nie macie na to...

strzałka

Kartki Walentynkowe

Cztery pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych czasopism, resztek kordonka, czy filcu. Łatwo,...

strzałka

haczyki do ramek z zawleczek z puszek

Gdy spadnie nam ze ściany obrazek i nie mamy czasu udać się do marketu po haczyki wystarczy, że...

strzałka

Ozdobne świąteczne świece.

Uwielbiam święta, a zapach cynamonu i pierników chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami,...

             
szukaj na mnóstwo świetnych pomysłów