Kuchnia meksykańska: tortilla z mięsem i fasolą
Mięso z fasolą zawinięte w cienki placek z mąki kukurydzianej to kwintesencja kuchni meksykańskiej. Jej smaki możesz przenieść do swojego domu, przygotowując ten środkowoamerykański przysmak dosłownie w kilka minut. Wypróbuj nasz przepis na tortille z mięsem i przekonaj się jak smakuje Meksyk!
Tortilla, czyli meksykańskie smaki
Kukurydziane lub pszenne placki tortilla to doskonały pretekst do przygotowania posiłku w klimacie meksykańskim.
Mięso, fasolę, pomidory i dużo ostrej papryki, ale także inne dodatki, te które lubisz najbardziej, zawiń w cienkie placki i poczuj jak smakuje Meksyk. To doskonale danie zarówno na przegryzkę, jak i na sycąca kolację.
Składniki na meksykańskie tortille
- 6 placków do tortilli
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
- puszka czerwonej fasoli
- puszka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili, papryka słodka
- 15 dag żółtego sera
Sposób przygotowania tortilli s mięsem i fasolą
- Oprósz mięso mielone solą i pieprzem, podsmaż je na patelni. Następnie dodaj do niego odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę, wymieszaj.
- Wlej koncentrat pomidorowy, przypraw do smaku i duś ok. 20 minut.
- Wyłóż farsz na tortille, ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, do czasu aż ser zacznie się topić.