Kuchnia meksykańska: tortilla z mięsem i fasolą

2013-09-24 14:04

Mięso z fasolą zawinięte w cienki placek z mąki kukurydzianej to kwintesencja kuchni meksykańskiej. Jej smaki możesz przenieść do swojego domu, przygotowując ten środkowoamerykański przysmak dosłownie w kilka minut. Wypróbuj nasz przepis na tortille z mięsem i przekonaj się jak smakuje Meksyk!

Przepis na tortille z mięsem i fasolą
Autor: Konrad Kalbarczyk

Tortilla, czyli meksykańskie smaki

Kukurydziane lub pszenne placki tortilla to doskonały pretekst do przygotowania posiłku w klimacie meksykańskim.

Mięso, fasolę, pomidory i dużo ostrej papryki, ale także inne dodatki, te które lubisz najbardziej, zawiń w cienkie placki i poczuj jak smakuje Meksyk. To doskonale danie zarówno na przegryzkę, jak i na sycąca kolację.

Składniki na meksykańskie tortille

  • 6 placków do tortilli
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili, papryka słodka
  • 15 dag żółtego sera

Sposób przygotowania tortilli s mięsem i fasolą

  1. Oprósz mięso mielone solą i pieprzem, podsmaż je na patelni. Następnie dodaj do niego odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę, wymieszaj.
  2. Wlej koncentrat pomidorowy, przypraw do smaku i duś ok. 20 minut.
  3. Wyłóż farsz na tortille, ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, do czasu aż ser zacznie się topić.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.