Klasyczny tatar wołowy. Jak zrobić befsztyk tatarski?

2014-04-25 16:44

By zrobić tatar wołowy (czyli befsztyk tatarski), nie potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych. Tajemnica sukcesu przepisu na tatara tkwi w wysokiej jakości wołowinie – świeżej, kupionej od zaufanego sprzedawcy. Zobacz, jak przyrządzić klasycznego tatara wołowego.

Bewsztyk tatarski
Autor: Maciej Landsberg Tatar wołowy w klasycznym wydaniu

Tatar - popularna przystawka

Tatar wołowy to wyśmienita zakąska do wódki, popularna przystawka.

Befsztyk tatarski, bo również pod taką nazwa możemy spotkać tą wyśmienita potrawę, nabiera smaku dzięki drobno pokrojonym dodatkom ułożonym na talerzu: w naszej wersji są to ogórki kiszone, nieodłączona szalotka, no i oczywiście żółtko.

W wersji fusion można też wykorzystać rzodkiewkę, szczypiorek, mieszankę sałat, grzybki marynowane, paprykę albo oliwki.

Składniki na 2-3 porcje befsztyku tatarskiego

  • 250-300 g chudego mięsa wołowego: polędwicy wołowej lub ligawy
  • 1 szalotka
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • łyżeczka sosu worcestershire (może też być przyprawa Maggi)
  • łyżka oliwy
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie tatara

  1. Oczyść wołowinę, a następnie ją zmiel lub drobniutko posiekaj. Polędwicę wymieszaj z sosem worcestershire oraz oliwą. Dopraw solą, papryką i świeżo mielonym pieprzem oraz – opcjonalnie – chili.
  2. Pokrój szalotkę i ogórki w drobną kosteczkę.
  3. Z mięsa uformuj na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), zrób w niej wgłębienie i ułóż w nim surowe żółtko. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, ułóż obok szalotkę i ogórki. Podawaj schłodzony, koniecznie tego samego dnia, w którym został przygotowany.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.