Klasyczny tatar wołowy. Jak zrobić befsztyk tatarski?

By zrobić tatar wołowy (czyli befsztyk tatarski), nie potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych. Tajemnica sukcesu przepisu na tatara tkwi w wysokiej jakości wołowinie – świeżej, kupionej od zaufanego sprzedawcy. Zobacz, jak przyrządzić klasycznego tatara wołowego.

  • Stopień trudności Stopień trudności Stopień trudności łatwy
Drukuj
Pin It

Tatar - popularna przystawka

Tatar wołowy to wyśmienita zakąska do wódki, popularna przystawka.

Befsztyk tatarski, bo również pod taką nazwa możemy spotkać tą wyśmienita potrawę, nabiera smaku dzięki drobno pokrojonym dodatkom ułożonym na talerzu: w naszej wersji są to ogórki kiszone, nieodłączona szalotka, no i oczywiście żółtko.

W wersji fusion można też wykorzystać rzodkiewkę, szczypiorek, mieszankę sałat, grzybki marynowane, paprykę albo oliwki.

Składniki na 2-3 porcje befsztyku tatarskiego

  • 250-300 g chudego mięsa wołowego: polędwicy wołowej lub ligawy
  • 1 szalotka
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • łyżeczka sosu worcestershire (może też być przyprawa Maggi)
  • łyżka oliwy
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie tatara

  1. Oczyść wołowinę, a następnie ją zmiel lub drobniutko posiekaj. Polędwicę wymieszaj z sosem worcestershire oraz oliwą. Dopraw solą, papryką i świeżo mielonym pieprzem oraz – opcjonalnie – chili.
  2. Pokrój szalotkę i ogórki w drobną kosteczkę.
  3. Z mięsa uformuj na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), zrób w niej wgłębienie i ułóż w nim surowe żółtko. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, ułóż obok szalotkę i ogórki. Podawaj schłodzony, koniecznie tego samego dnia, w którym został przygotowany.

Zdjęcia: Maciej Landsberg

ocena: 3,3

strzałka

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...

Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

strzałka

Nietypowy przepis na curry. Co...

Curry to potrawa kuchni indyjskiej, która w swojej tradycyjnej formie zawiera warzywa,...

strzałka

Kuchnia meksykańska: tortilla z...

Mięso z fasolą zawinięte w cienki placek z mąki kukurydzianej to kwintesencja kuchni...

strzałka

Przepis na bigos – smak tradycji

Sprawdzona zasada naszych babć mówi, że bigos jest tym lepszy, im dłużej się go gotuje,...

strzałka

Marynowane polędwiczki wieprzowe –...

Polędwiczki wieprzowe to wdzięczny temat kulinarny – można je przyrządzić na wiele...

Najczęściej czytane

Ogrodzenie panelowe. Montujemy gotowe...

Jak ocieplić poddasze? Izolacja i...

Jak zbudować taras drewniany?...

strzałka

Metamorfoza szafki łazienkowej – zrób to sam. Jak ze starej szafki łazienkow ...

Macie dosyć swojej szafki łazienkowej? Chcecie coś zmienić w łazience, ale nie macie na to...

strzałka

Kartki Walentynkowe

Cztery pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych czasopism, resztek kordonka, czy filcu. Łatwo,...

strzałka

haczyki do ramek z zawleczek z puszek

Gdy spadnie nam ze ściany obrazek i nie mamy czasu udać się do marketu po haczyki wystarczy, że...

strzałka

Ozdobne świąteczne świece.

Uwielbiam święta, a zapach cynamonu i pierników chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami,...

             
szukaj na mnóstwo świetnych pomysłów