Tatar - popularna przystawka
Tatar wołowy to wyśmienita zakąska do wódki, popularna przystawka.
Befsztyk tatarski, bo również pod taką nazwa możemy spotkać tą wyśmienita potrawę, nabiera smaku dzięki drobno pokrojonym dodatkom ułożonym na talerzu: w naszej wersji są to ogórki kiszone, nieodłączona szalotka, no i oczywiście żółtko.
W wersji fusion można też wykorzystać rzodkiewkę, szczypiorek, mieszankę sałat, grzybki marynowane, paprykę albo oliwki.
Składniki na 2-3 porcje befsztyku tatarskiego
- 250-300 g chudego mięsa wołowego: polędwicy wołowej lub ligawy
- 1 szalotka
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- łyżeczka sosu worcestershire (może też być przyprawa Maggi)
- łyżka oliwy
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie tatara
- Oczyść wołowinę, a następnie ją zmiel lub drobniutko posiekaj. Polędwicę wymieszaj z sosem worcestershire oraz oliwą. Dopraw solą, papryką i świeżo mielonym pieprzem oraz – opcjonalnie – chili.
- Pokrój szalotkę i ogórki w drobną kosteczkę.
- Z mięsa uformuj na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), zrób w niej wgłębienie i ułóż w nim surowe żółtko. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, ułóż obok szalotkę i ogórki. Podawaj schłodzony, koniecznie tego samego dnia, w którym został przygotowany.
Zdjęcia: Maciej Landsberg
ocena: 3,0

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...
Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

Nietypowy przepis na curry. Co...
Curry to potrawa kuchni indyjskiej, która w swojej tradycyjnej formie zawiera warzywa,...

Kuchnia meksykańska: tortilla z...
Mięso z fasolą zawinięte w cienki placek z mąki kukurydzianej to kwintesencja kuchni...

Przepis na bigos – smak tradycji
Sprawdzona zasada naszych babć mówi, że bigos jest tym lepszy, im dłużej się go gotuje,...

Marynowane polędwiczki wieprzowe –...
Polędwiczki wieprzowe to wdzięczny temat kulinarny – można je przyrządzić na wiele...