Przepis na makaron penne w sosie śmietanowo-serowym: włoskie smaki

2021-08-19 12:20

Zaproś włoskie smaki do swojej kuchni – zrób makaron penne w sosie śmietanowo-serowym. Potrzebne składniki prawie na pewno znajdziesz w lodówce, jest to więc przepis uniwersalny, a obiad jest gotowy w kilka minut.

Makaron penne - przepis na rurki w sosie śmietanowym
Autor: Mariusz Bykowski Makaron penne, czyli popularne rurki, można podawać z różnymi sosami

Penne to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, a jednocześnie nazwa makaronu stanowiącego bazę tego dania. Makaron penne ma kształt rurek, które mogą być gładkie lub rowkowane. Najczęściej makaron penne podaje się z owocami morza lub z sosem na bazie pesto.

Makaron penne z pysznym sosem: przepis

Na dziś przygotowaliśmy lekko odmienioną wersję popularnych rurek w sosie śmietanowo-serowym. Jesteśmy pewni, że ten przepis na makaron penne przypadnie ci do gustu.

Składniki na penne z sosem śmietanowo-serowym

  • 400 g makaronu penne
  • 200 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 300 g śmietany 18%
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony pieprz
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania penne z białym sosem śmietanowym

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zmniejsz płomień do minimum i często mieszając, dodaj śmietanę oraz starty żółty ser. Całość trzymaj na ogniu tak długo, aż ser się rozpuści i powstanie jednolity, gładki sos.
  3. Dopraw do smaku gałką muszkatołową. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, dodaj więcej sera żółtego, gdy jest zbyt gęsty – można użyć jogurtu naturalnego.
  4. Odcedzony makaron przełóż do gotowego sosu, dokładnie wymieszaj. Podawaj po doprawieniu świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli lubisz gotować, przeczytaj też: W czym upiec chleb? Garnek czy forma do pieczenia chleba?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.