Włoska kuchnia na polskim talerzu: makaron z kalafiorem

2021-08-19 12:28

Dania włoskiej kuchni są proste, pożywne, smaczne i szybkie do wykonania – makaron z kalafiorem nie jest tu wyjątkiem. Do jego przygotowania wykorzystuje się dowolny makaron, dobrze sprawdzą się np. świderki.

Przepis na makaron z kalafiorem
Autor: Maciej Stępiński Codzienne danie kuchni neapolitańskiej - smaczny i pożywny makaron z kalafiorem

Proste i pożywne danie kuchni włoskiej – makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem to klasyczne danie, które możesz spotkać w każdym włoskim domu. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej jest tania i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna i pożywna.

Przepis na makaron z kalafiorem jest bardzo prosty, wystarczy tylko aromatyzować oliwę cebulą lub czosnkiem, podsmażyć na niej warzywa, a następnie podlane wodą dusić do miękkości. Na koniec wystarczy dodać makaron lub ryż i gotować wszystko razem.

Składniki na makaron z kalafiorem

  • niewielki kalafior
  • 250 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • parmezan do posypania
  • oliwa
  • sól 

Sposób przygotowania dania z makaronu

  1. Lekko zgniecione ząbki czosnku podsmaż na oliwie wraz z chili. Zezłocony czosnek zdejmij z patelni.
  2. Do garnka wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki, chwilę podsmaż, podlej 3 szklankami wody i ugotuj kalafior do miękkości z odrobiną soli.
  3. Do gotującego się kalafiora dorzuć makaron i ugotuj go al dente. Jeżeli jest potrzeba, lekko dosól danie. Na koniec posyp tartym parmezanem.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.