Przepis na ruskie pierogi z boczkiem – smaki dzieciństwa
Tradycyjne, zapamiętane z dzieciństwa ruskie pierogi posypane skwarkami do dziś wywołują u Ciebie poczucie tęsknoty? Skorzystaj z naszego przepisu na ruskie pierogi z boczkiem – zaspokoją wszystkie kulinarne pragnienia.
Pierogi – znane na całym świecie
Pierogi to potrawa zrobiona z cienko rozwałkowanego cista nafaszerowanego różnymi nadzieniami. Pierogi mogą być gotowane, pieczone lub smażone.
W Polsce najpopularniejsze są pierogi ruskie – z ziemniakami, serem i podsmażoną cebulką, pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z owocami.
W różnych regionach kraju można jednak spotkać pierogi tradycyjne dla tamtejszej kuchni, np. z kaszą gryczaną, z soczewicą lub z serem na słodko.
Składniki na pierogi ruskie ze skwarkami
- Ciasto
- 50 dag mąki
- żółtko
- szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- Farsz
- 20 dag białego sera
- 80 dag ziemniaków
- 15 dag boczku
- duża cebula
- sól i pieprz
Sposób przygotowania pierogów
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie przeciśnij je wraz z twarogiem przez praskę i ostudź.
- Boczek drobno pokrój i stop na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i smaż razem, aż się zeszkli.
- Do masy serowo-ziemniaczanej dodaj cebulę i boczek. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie gorącą wodę. Wymieszaj, dodaj żółtko i oliwę. Zagnieć ciasto, podziel na 2 lub 3 części i cienko je rozwałkuj.
- Z ciasta wykrawaj kółka. Na każde połóż łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi, formując je tak, by miały kształt falbanki.
- Zagotuj osoloną wodę. Pierogi wkładaj partiami – delikatnie zamieszaj i gotuj ok. 4 minut od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.