Przepis na ruskie pierogi, tak pyszne jak u mamy

2013-09-19 10:05
Przepis na pierogi ruskie
Autor: Konrad Kalbarczyk Aby przygotować smaczne pierogi należy dobrze wyrobione ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, najlepiej około 2 mm

W czym tkwi tajemnica ruskich pierogów? W delikatnym cieście czy może ziemniaczano-serowym farszu? Sprawdź to koniecznie – przygotuj z nami ruskie pierogi jak u mamy. Podaj je ze skwarkami z boczku lub z kwaśną śmietaną albo po prostu polej je masłem.

Dlaczego pierogi ruskie?

Pierogi ruskie, ale nie tylko, to popularne danie, które często gości na naszych stolach, mimo iż jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ruskie pierogi są jednak popularne nie tylko w Polsce, ale i na Ukrainie, czyli na Rusi – skąd też wywodzi się ich nazwa.

Przygotowanie pierogów jest dość pracochłonne, gdyż należy nafaszerować nadzieniem małe placki ciasta i odpowiednio je zlepić, do czego potrzeba nieco cierpliwości, precyzji i czasu. Efekt jest jednak wart poświęcenia :)

Wypróbuj nasz przepis na pierogi i podziel się swoją opinią. Smacznego!

Składniki na pierogi ruskie

  • Ciasto:
    • 450 g mąki pszennej
    • duża szczypta soli
    • 50 g masła
    • 375 ml gorącej wody
  • Farsz:
    • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
    • 500 g ziemniaków
    • mała cebula
    • 2 łyżki masła lub słoniny
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowanie pierogów z farszem ziemniaczano-serowym

  1. Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i utłucz tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Po ostudzeniu ziemniaków zmiel je w maszynce do mięsa lub przepuść przez praskę.
  2. Ser rozgnieć lub przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto, dodaj do sera i ziemniaków. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem ziołowym.
  3. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Masło roztop w gorącej wodzie, stopniowo wlewaj do mąki, mieszając.
  4. Składniki przełóż na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiaj ciasto ok. 8 minut, następnie włóż je do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wygniataj ciasto ok. 2 min, podziel na 3-4 części i rozwałkuj każdą na cienki placek.
  5. Szklanką wycinaj kółka z ciasta, na środek każdego kółka nałóż po łyżce farszu. Następnie złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Gdy zacznie mocno wrzeć, włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15). Zaczekaj, aż się zagotują, zmniejsz ogień i gotuj, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotuj je jeszcze ok. 1,5 minuty. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i układaj od razu na talerzach.    
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają