Przepis na paellę z owocami morza - największy hit kuchni hiszpańskiej

Paella to jedno z popularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Serwowana z owocami morza: kalmarami, krewetkami, małżami czy paluszkami krabowymi to przysmak dla smakoszy. Polecamy sprawdzony przepis na hiszpańską paellę z owocami morza.

  • Stopień trudności Stopień trudności Stopień trudności średniozaawansowany
  • czas wykonania około 40 min
Drukuj
Pin It

HIT hiszpańskiej kuchni - paella

Hiszpańskiego dania paella można zasmakować w wielu odmianach. Składa się ono przede wszystkim z ryżu z dodatkiem przypraw podsmażanego na specjalnej patelni z dwoma uchwytami.

W zależności od upodobań, do paelli można dodać owoce morza, mięso czy warzywa.

Charakterystyczną cechą tej potrawy jest to, że powinno się ją jeść bezpośrednio z patelni, na której była przygotowywana.

Składniki na paellę z owocami morza

  • 400 g mieszanych owoców morza (kalmary, krewetki, małże, paluszki krabowe)
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz, olej
  • tymianek lub zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania paelli

  1. Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na patelni, smażąc kilka minut. Na patelnię wsypać ryż i chwilę posmażyć. Po minucie zalać całość bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować 5 minut.
  2. Owoce morza pokroić. Kalmary warto pogotować wcześniej ok. 10 minut. Wrzucić owoce morza na patelnię, wymieszać i gotować 10-15 minut.
  3. Paellę serwować z patelni, udekorowaną tymiankiem lub zieloną pietruszką.

Zdjęcia: Marcin Czechowicz

ocena: 0,0

strzałka

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...

Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

strzałka

Włoska kuchnia na polskim talerzu:...

Dania włoskiej kuchni są proste, pożywne, smaczne i szybkie do wykonania – makaron z...

strzałka

Makaron w sosie...

Gdy zgłodniała rodzina pyta, co dziś na obiad, zaserwuj jej proste, szybkie danie...

strzałka

Przepis na ruskie pierogi z...

Tradycyjne, zapamiętane z dzieciństwa ruskie pierogi posypane skwarkami do dziś wywołują...

strzałka

Przepis na ruskie pierogi, tak...

W czym tkwi tajemnica ruskich pierogów? W delikatnym cieście czy może...

strzałka

Włoskie smaki: przepis na makaron...

Zaproś włoskie smaki do swojej kuchni – zrób makaron penne w sosie śmietanowo-serowym....

Najczęściej czytane

Ogrodzenie panelowe. Montujemy gotowe...

Klasyczny tatar wołowy. Jak zrobić...

Jak zbudować taras drewniany?...

strzałka

Metamorfoza szafki łazienkowej – zrób to sam. Jak ze starej szafki łazienkow ...

Macie dosyć swojej szafki łazienkowej? Chcecie coś zmienić w łazience, ale nie macie na to...

strzałka

Kartki Walentynkowe

Cztery pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych czasopism, resztek kordonka, czy filcu. Łatwo,...

strzałka

haczyki do ramek z zawleczek z puszek

Gdy spadnie nam ze ściany obrazek i nie mamy czasu udać się do marketu po haczyki wystarczy, że...

strzałka

Ozdobne świąteczne świece.

Uwielbiam święta, a zapach cynamonu i pierników chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami,...

             
szukaj na mnóstwo świetnych pomysłów