Makaron w sosie serowo-śmietanowym. Szybkie danie rodem z włoskiej kuchni
Gdy zgłodniała rodzina pyta, co dziś na obiad, zaserwuj jej proste, szybkie danie włoskiej kuchni: makaron z sosem serowo-śmietanowym. Gotowy w niecałe 30 minut.
Sos serowo-śmietanowy – nie tylko do makaronu
Nie znam osoby, która nie lubi sosu serowego. Mimo iż jest on kaloryczny i tłuszczu w nim całkiem sporo, nie sposób go sobie odmówić.
Sos serowo-śmietanowy to idealny dodatek nie tylko do makaronu, ale równie dobrze komponuje się z warzywami i białym mięsem. Choć do wieprzowiny również się nada.
Składniki na makaron z kurczakiem i białym sosem serowym
- pierś z kurczaka
- bazylia, tymianek, oregano
- makaron typu penne (rurki)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietany 36%
- 80 g sera gorgonzola
Sposób przygotowaniamakaronu z sosem serowym
- Pierś z kurczaka drobno pokrój, skrop oliwą, dodaj suszone zioła: bazylię, tymianek, oregano. Na kilka minut wstaw mięso do lodówki, by przeszło aromatem przypraw.
- Zagotuj wodę na makaron. Usmaż kurczaka na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę, a gdy się lekko zeszkli, także drobno posiekany czosnek.
- Na patelnię wlej śmietanę 36%, podduś wszystko razem przez kilka minut, dodaj ser gorgonzola. Duś wszystko razem nie dłużej niż 3 minuty.
- Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć na patelnię z sosem i porządnie wymieszaj. Podawaj posypany siekaną bazylią.