Zapiekanka z bakłażanem i cukinią
Bakłażan doskonale się sprawdza jako składnik zapiekanek, gdyż idealnie komponuje się z ziemniakami, sosem pomidorowym, a po upieczeniu traci gorzkawy posmak. Jeżeli masz w lodówce bakłażana i nie wiesz, co z nim zrobić – wypróbuj przepis na zapiekankę z bakłażanem i cukinią. Palce lizać!
Zapiekanka makaronowa z chrupiącą skórką
Gratin, czyli zapiekanka, to popularny sposób przygotowywania dań, których wierzch jest pokryty smakowitą skorupką.
Chrupiącą skórkę uzyskuje się zalewając przygotowaną zapiekankę mieszanką śmietany, jajka i żółtego sera.
Składniki na zapiekankę z cukini i bakłażana
- 400 g makaronu rurki (penne)
- pół bakłażana
- 2 cukinie
- 300 g żółtego sera startego na tarce
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- duża cebula
- 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
- 3 jaja
- tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
- sól, pieprz, papryka, kilka kropel sosu sojowego, bazylia, oregano
Sposób przygotowania zapiekanki z makaronem
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Bakłażana i cukinię umyj i osusz. Cebulę posiekaj w kosteczkę.
- Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry, oprósz solą, odstaw na 10 minut, po tym czasie spłukaj je i osusz. Bakłażana i cukinię pokrój na mniejsze części, ale zostaw kilka większych kawałków na wierzch zapiekanki.
- Cebulę zeszklij na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę podsmaż razem. Cukinię i bakłażana podsmaż osobno na niewielkiej ilości tłuszczu z solą i papryką.
- Wymieszaj makaron z podsmażoną cebulą i koncentratem, połową startego sera, pomidorami z puszki. Dopraw do smaku. Jaja rozkłóć, dodaj drugą połowę sera, jogurt lub śmietanę, dopraw solę i pieprzem.
- Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, wyłóż makaron, na to bakłażana i cukinię, oprósz solą, oregano i bazylią, a następnie zalej wszystko jogurtem (śmietaną) z jajkami i serem.
- Piecz 30-40 minut w 200 stopniach.