Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Bakłażan doskonale się sprawdza jako składnik zapiekanek, gdyż idealnie komponuje się z ziemniakami, sosem pomidorowym, a po upieczeniu traci gorzkawy posmak. Jeżeli masz w lodówce bakłażana i nie wiesz, co z nim zrobić – wypróbuj przepis na zapiekankę z bakłażanem i cukinią. Palce lizać!

Drukuj
Pin It

Zapiekanka makaronowa z chrupiącą skórką

Gratin, czyli zapiekanka, to popularny sposób przygotowywania dań, których wierzch jest pokryty smakowitą skorupką.

Chrupiącą skórkę uzyskuje się zalewając przygotowaną zapiekankę mieszanką śmietany, jajka i żółtego sera.

Składniki na zapiekankę z cukini i bakłażana

  • 400 g makaronu rurki (penne)
  • pół bakłażana
  • 2 cukinie
  • 300 g żółtego sera startego na tarce
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 3 jaja
  • tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
  • sól, pieprz, papryka, kilka kropel sosu sojowego, bazylia, oregano

Sposób przygotowania zapiekanki z makaronem

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Bakłażana i cukinię umyj i osusz. Cebulę posiekaj w kosteczkę.
  2. Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry, oprósz solą, odstaw na 10 minut, po tym czasie spłukaj je i osusz. Bakłażana i cukinię pokrój na mniejsze części, ale zostaw kilka większych kawałków na wierzch zapiekanki.
  3. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę podsmaż razem. Cukinię i bakłażana podsmaż osobno na niewielkiej ilości tłuszczu z solą i papryką.
  4. Wymieszaj makaron z podsmażoną cebulą i koncentratem, połową startego sera, pomidorami z puszki. Dopraw do smaku. Jaja rozkłóć, dodaj drugą połowę sera, jogurt lub śmietanę, dopraw solę i pieprzem.
  5. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, wyłóż makaron, na to bakłażana i cukinię, oprósz solą, oregano i bazylią, a następnie zalej wszystko jogurtem (śmietaną) z jajkami i serem.
  6. Piecz 30-40 minut w 200 stopniach.

Zdjęcia: Marcin Czechowicz

ocena: 5,0

strzałka

Domowa pasta z bobu - idealny...

Smacznie i zdrowo! Wypróbuj nasz humus z bobu. Idealny do kanapek lub jako dodatek do...

strzałka

Potrawy z dyni. Dynia faszerowana...

Pyszne i zdrowe danie z dyni. Wypróbuj bezmięsny przepis na dynię faszerowaną warzywami....

strzałka

Przepisy z dyni. Dynia marynowana...

Jesienne potrawy z dyni. Zobacz, jak przygotować dynię w occie. To szybka i smaczna...

strzałka

Pieczenie chleba w domu. Przepis...

Uwielbiasz dary jesieni? Sprawdź nasz przepis na chleb z dyni. Pieczenie chleba nie jest...

strzałka

Jedz zdrowo, sezonowo. Przepis na...

Nadchodzi jesień, a wraz z nią bogactwo sezonowych warzyw. Zobacz jak wykonać pyszną...

strzałka

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...

Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

strzałka

Awokado nadziewane krewetkami –...

Szykujesz przyjęcie dla znajomych? Na przystawkę przygotuj awokado nadziewane krewetkami...

strzałka

Pyszna jarzynka: przepis na...

Nie każdy z nas lubi jarzynkę, ale przepis na marchewkę glazurowaną w miodzie zadowoli...

Najczęściej czytane

Jak naprawić cieknący kran? Wymiana...

Montaż parapetu wewnętrznego krok po...

Jak zerwać tapetę? Instrukcja usuwania...

strzałka

Metamorfoza szafki łazienkowej – zrób to sam. Jak ze starej szafki łazienkow ...

Macie dosyć swojej szafki łazienkowej? Chcecie coś zmienić w łazience, ale nie macie na to...

strzałka

Kartki Walentynkowe

Cztery pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych czasopism, resztek kordonka, czy filcu. Łatwo,...

strzałka

haczyki do ramek z zawleczek z puszek

Gdy spadnie nam ze ściany obrazek i nie mamy czasu udać się do marketu po haczyki wystarczy, że...

strzałka

Ozdobne świąteczne świece.

Uwielbiam święta, a zapach cynamonu i pierników chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami,...

             
szukaj na mnóstwo świetnych pomysłów