Pyszna jarzynka: przepis na marchewkę glazurowaną w miodzie
Nie każdy z nas lubi jarzynkę, ale przepis na marchewkę glazurowaną w miodzie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, zwłaszcza w sezonie na młodą marchew.
Glazurowana marchewka – idealny dodatek do mięs
Jeżeli lubisz marchewkę, to przepis idealny dla ciebie. Marchewka przygotowana w glazurze z miodu jest bowiem nie tylko smaczna, ale pełna wartościowych składników odżywczych.
Marchew w glazurze z miodu to jeden z najsmaczniejszych dodatków do dań mięsnych. Doskonale komponuje się z pieczoną szynką, kurczakiem, a nawet smażonym karczkiem.
Składniki na marchewkę glazurowaną w miodzie
- 6 średnich marchewek - najlepiej młodych
- łyżka masła
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania jarzynki
- Marchewki obierz, pokrój w półtalarki.
- Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 7-9 minut. Odcedź, przepłukaj zimną wodą i dokładnie odsącz, np. na papierowym ręczniku.
- Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, wrzuć marchewki, dodaj pieprz i sól oraz miód. Dokładnie wymieszaj marchewki, aby pokryły się miodem.
- Smaż tak długo, aż się zeszklą, uważając, aby nie przypalić.