Pyszna jarzynka: przepis na marchewkę glazurowaną w miodzie

2014-07-30 15:21
Przepis na glazurowaną marchewkę
Autor: Konrad Kalbarczyk

Nie każdy z nas lubi jarzynkę, ale przepis na marchewkę glazurowaną w miodzie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, zwłaszcza w sezonie na młodą marchew.

Glazurowana marchewka – idealny dodatek do mięs

Jeżeli lubisz marchewkę, to przepis idealny dla ciebie. Marchewka przygotowana w glazurze z miodu jest bowiem nie tylko smaczna, ale pełna wartościowych składników odżywczych.

Marchew w glazurze z miodu to jeden z najsmaczniejszych dodatków do dań mięsnych. Doskonale komponuje się z pieczoną szynką, kurczakiem, a nawet smażonym karczkiem.

Składniki na marchewkę glazurowaną w miodzie

  • 6 średnich marchewek - najlepiej młodych
  • łyżka masła
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka płynnego miodu

 Sposób przygotowania jarzynki

  1. Marchewki obierz, pokrój w półtalarki.
  2. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 7-9 minut. Odcedź, przepłukaj zimną wodą i dokładnie odsącz, np. na papierowym ręczniku.
  3. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, wrzuć marchewki, dodaj pieprz i sól oraz miód. Dokładnie wymieszaj marchewki, aby pokryły się miodem.
  4. Smaż tak długo, aż się zeszklą, uważając, aby nie przypalić.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają