Przepis na niedrogi obiad: pyszne placki ziemniaczane
Obiad szybki i niedrogi, a ile radości! Chrupiące placki ziemniaczane możesz podać ze śmietaną, z cukrem lub po węgiersku. We wszystkich wersjach placki ziemniaczane smakują wybornie.
Placki ziemniaczane – prosta i smaczna potrawa
Placki ziemniaczane to łatwa potrawa, do przygotowania której nie potrzebujesz wielu składników, a mimo to za każdym razem jesteś nią oczarowany.
Warto wiedzieć, że placki ziemniaczane będą chrupkie i złociste jeśli do ich przygotowania użyjesz ziemniaków, które nie mają za dużo skrobi. Nie możesz ich też zmielić na zupełną papkę, najlepiej zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Uważaj również, by nie przesadzić z ilością mąki.
Pamiętaj, by placki nakładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć w niewielkiej ilości tłuszczu – wtedy są najsmaczniejsze.
Składniki na placki ziemniaczane
- 750 g ziemniaków
- duża cebula
- ząbek czosnku
- pół szklanki mąki
- 2 jaja
- łyżka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania plaków
- Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciśnij i wylej sok z ziemniaków.
- Jaja roztrzep widelcem i wymieszaj z ziemniakami, mąką, cebulą, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
- Do smażenia placków użyj patelni teflonowej. Rozgrzej olej. Smaż placki, aż zrumienią się z obu stron. Po zdjęciu z patelni odciśnij każdy placek z nadmiaru oleju.