Przepis na bigos – smak tradycji

2013-09-23 18:50

Sprawdzona zasada naszych babć mówi, że bigos jest tym lepszy, im dłużej się go gotuje, ponieważ jego składniki muszą się najpierw „przegryźć”. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na bigos.

Bigos - staropolskie smaki
Autor: Konrad Kalbarczyk Bigos to kwintesencja smaku kapusty i mięsa

Bigos - tradycyjny polski smak

Co kuchnia to bigos – każdy smakuje inaczej, ale każdy jest również pyszny. Podstawowe zasady są jednak takie same dla wszystkich: kapusta, cebul, boczek, kiełbasa, trochę mięsa, trochę wina, kilka suszonych śliwek i grzybów. A cała reszta to tylko, albo aż kwestia smaku!

Pamiętaj jednak o tym, że bigos to jedna z nielicznych potraw, która nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym podgrzewaniu. Jest wręcz przeciwnie – za każdym razem jest coraz smaczniejsza.

Składniki na gar bigosu

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 łyżki oleju
  • pętko kiełbasy wiejskiej pokrojonej w plasterki
  • 250 g wołowiny bez kości – pokrojonej w paski
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 250 g cielęciny pokrojonej w kostkę
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół garści suszonych śliwek
  • pół garści suszonych grzybów
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka kminku
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania staropolskiego bigosu

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i poszatkuj. Włóż do dużego garnka, zalej wrzątkiem, dodaj śliwki,  liście laurowe i ziele angielskie. Duś ok. 50 minut – aż zmięknie.
  2. Suszone grzyby zalej wrzątkiem w małym garnuszku i odstaw.
  3. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj do niej kiełbasę i usmaż je razem.
  4.  W osobnym garnku zagotuj litr wody. Dodaj mięso: wołowinę, cielęcinę i boczek. Gotuj ok. 20 minut, a następnie odcedź mięso.
  5. Gdy kapusta zmięknie, dodaj do niej odsączone i pokrojone w paseczki grzyby, mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut. Odlej nieco wody, jeżeli jest jej za dużo.
  6. Dodaj czerwone wino i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj przecier i podgrzej całość, mieszając. Jeżeli bigos wydaje Ci się zbyt sucho, podlej go wodą odlaną z grzybów.
  7. Żeby bigos był jeszcze smaczniejszy, duś go pod przykryciem ok. godziny (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.