Jedz zdrowo, sezonowo. Przepis na tartę warzywną

Nadchodzi jesień, a wraz z nią bogactwo sezonowych warzyw. Zobacz jak wykonać pyszną tartę warzywną. Przepis na tartę możesz modyfikować jak Ci się tylko podoba, zmieniając składniki farszu. To bardzo popularne danie we Francji zwane quiche.

  • Stopień trudności Stopień trudności Stopień trudności łatwy
Drukuj
Pin It

Tarta warzywna

Pyszne i zdrowe danie, w Polsce lubiane i znane jako tarta, a we Francji zaś quiche. Pyszny domowy wypiek z kruchego ciasta z farszem warzywnym i jajeczno-śmietanowym sosem.

Jest to proste i szybkie danie dla całej rodziny. Może być zdrowym dodatkiem do mięs. Najlepsze w tarcie francuskiej jest to, że masz dużą dowolność w doborze składników. Zawsze wybieraj te świeże i sezonowe.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • papier do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
  • 2 średnie pieczarki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • świeże zioła
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania ciasta:

1. Połącz wszystkie składniki w misce, zagnieć ciasto. Następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto i uformuj okrągły kształt. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp kaszą manną. Rozłóż ciasto w formie i nakłuj widelcem.

3. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 8 minut.

Sposób przygotowania farszu:

1. Na podpieczonym cieście  rozłóż pokrojoną w kostkę szynkę lub fetę, paprykę oraz pieczarki. Cukinie pokrój w cienkie plastry i ułóż na wierzchu.

2. Jajka rozbij widelcem i dodaj śmietanę oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Wsyp zioła i zalej tartę sosem.

3. Całość posyp tartym serem.

4. Tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut.

Zdjęcia: Jan Niezbędny

ocena: 5,0

strzałka

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Bakłażan doskonale się sprawdza jako składnik zapiekanek, gdyż idealnie komponuje się z...

strzałka

Domowa pasta z bobu - idealny...

Smacznie i zdrowo! Wypróbuj nasz humus z bobu. Idealny do kanapek lub jako dodatek do...

strzałka

Potrawy z dyni. Dynia faszerowana...

Pyszne i zdrowe danie z dyni. Wypróbuj bezmięsny przepis na dynię faszerowaną warzywami....

strzałka

Przepisy z dyni. Dynia marynowana...

Jesienne potrawy z dyni. Zobacz, jak przygotować dynię w occie. To szybka i smaczna...

strzałka

Pieczenie chleba w domu. Przepis...

Uwielbiasz dary jesieni? Sprawdź nasz przepis na chleb z dyni. Pieczenie chleba nie jest...

strzałka

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...

Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

strzałka

Awokado nadziewane krewetkami –...

Szykujesz przyjęcie dla znajomych? Na przystawkę przygotuj awokado nadziewane krewetkami...

strzałka

Pyszna jarzynka: przepis na...

Nie każdy z nas lubi jarzynkę, ale przepis na marchewkę glazurowaną w miodzie zadowoli...

Najczęściej czytane

Ogrodzenie panelowe. Montujemy gotowe...

Jak podłączyć włącznik światła? Montaż...

Jak odnowić stare krzesło drewniane?...

strzałka

Metamorfoza szafki łazienkowej – zrób to sam. Jak ze starej szafki łazienkow ...

Macie dosyć swojej szafki łazienkowej? Chcecie coś zmienić w łazience, ale nie macie na to...

strzałka

Kartki Walentynkowe

Cztery pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych czasopism, resztek kordonka, czy filcu. Łatwo,...

strzałka

haczyki do ramek z zawleczek z puszek

Gdy spadnie nam ze ściany obrazek i nie mamy czasu udać się do marketu po haczyki wystarczy, że...

strzałka

Ozdobne świąteczne świece.

Uwielbiam święta, a zapach cynamonu i pierników chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami,...

             
szukaj na mnóstwo świetnych pomysłów