Jak zrobić gołąbki z kaszą manną? Przepis na najsmaczniejsze gołąbki

2014-08-13 16:34

Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na najlepsze gołąbki. Nietypowy, bo zamiast ryżu w nadzieniu do gołąbków zastosowano kaszę mannę. Palce lizać!

Pyszne gołabki z kaszy mannej
Autor: Marcin Czechowicz Pomysł na to, by kapustę wymieszać z farszem na gołąbki nie jest nowatorski, ale za to jaki daje pyszny efekt!

Odwrócone gołąbki z kasza manną

Klasyczne gołąbki, które z pewnością pamiętasz z domowych obiadów, to mięso i ryż zawinięte w liście kapusty i polane sosem – pomidorowym, grzybowym lub innym ulubionym.

Dziś mamy dla ciebie nieco odmienną wersję babcinych gołąbków, a mianowicie przepis na gołąbki w wersji odwróconej, czyli z kapustą w środku. Żeby jednak nie było zbyt monotonnie, zamiast ryżu proponujemy kaszę manną. Spróbuj, to na prawdę pyszne danie!

Składniki na gołąbki z kaszą

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 1/2 główki kapusty
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • jajo
  • bułka tarta
  • pomidory w puszce

Sposób przygotowania pysznych gołąbków

  1. Drobno poszatkuj kapustę. Wymieszaj ją z mięsem, kaszą, jajkiem i przyprawami.
  2. Z masy uformuj klopsiki, obtocz je w tartej bułce i usmaż.
  3. Ułóż w rondlu i zalej gorącym bulionem oraz pomidorami. Dodaj posiekany czosnek, przykryj garnek.
  4. Duś około pół godziny na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.