Wykwintne bezy, czyli sprawdzony pomysł na zastosowanie białek

2013-09-23 12:21

Bezy są kapryśne, ale warto wypróbować różne przepisy na bezy, by znaleźć swój sposób na bezy idealne – kruche, ale delikatnie ciągnące się w środku, lekkie jak puch. Tagi: bezy, wykorzystanie białek, lekki deser, zastosowanie białek

Przepis na bezy
Autor: Konrad Kalbarczyk Delikatne i wykwintne oraz pełne slodyczy - takie powinny być idealne bezy

Wykwintna słodycz bezy

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od przygotowania małych bezów w kształcie stożków. Przecież to tylko białka jajek i cukier.

Niestety pozory mylą – bezy potrafią być bardzo kapryśne. Ale jeśli wiesz jak je przygotować, nie powinno być z nimi problemu. Trzymaj się naszego przepisu na bezy, a wszystko pójdzie jak z płatka i przygotujesz doskonały lekki deser, który możesz podać z ulubionymi dodatkami. 

Składniki na bezy

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania bezików

  1. Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Cały czas ubijając, dodawaj po łyżce cukru.
  2. Masę przełóż do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskaj na blachę. Zostaw między bezami nieduże odstępy - trochę urosną.
  3. Piecz je około 45-60 minut w temperaturze 140ºC (warto skosztować już po 35 minutach, by za bardzo ich nie wysuszyć).
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.