Tarta z winogronami i mascarpone – wykwintny deser

2021-08-19 12:27
Przepis na tartę z winogronami
Autor: Marcin Czechowicz Tarta winogronowa z serem mascarpone do bardzo smaczny deser

Idealna na lato, lekko schłodzona, delikatnie kremowa i słodko owocowa. Taka jest właśnie tarta z winogronami i serem mascarpone. Ten wykwintny deser możesz bez obaw podać w gorący dzień, pamiętaj tylko by przed zaserwowanie trzymać go w lodówce.

Delikatny krem z mascarpone i soczyste winogrona to idealna para. Jeśli do tego duetu dołączy krucha tarta, twoje podniebienie z pewnością tego nie pożałuje.

Jak upiec idealny spód do tarty?

Aby upiec idealny spód na tarę, który będzie można wypełnić kremem mascarpone, pamiętaj by schłodzone i rozwałkowane ciasto po wyłożeniu do foremki dobrze docisnąć do brzegów, a nadmiar ciasta odciąć, najlepiej wałkiem. Na tak przygotowaną formę z ciastem wyłóż folie aluminiową i wysyp na nią groch lub ryż, a następnie upiecz wg przepisu. Ten sposób pieczenia spodu tarty uniemożliwi bokom ciasta spłynięcie do środka i zagwarantuje, że tarta będzie miała należyty kształt, który bez problemu wypełnisz masa serową.

Składniki na tartę winogronową z serem mascarpone

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 500 g umytych winogron: białych i czerwonych
  • 120 ml białego wina
  • 110 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g chudego twarogu
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania tarty z winogronami i serem

  1. Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto, dodając 30-60 ml wody.
  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty o średnicy 26 cm (wysmarowaną masłem i obsypaną mąką). Ponakłuwaj widelcem i wstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiecz ciasto – potrzebuje ok. 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Wystudź.
  3. Wlej wino do garnka, wsyp 60 g cukru i gotuj na małym ogniu 5 minut, mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodaj winogrona i dalej gotuj – ok. 3 minut.
  4. Wyjmij owoce, syrop gotuj jeszcze 3 do 5 minut. Następnie polej nim winogrona i odstaw do ostygnięcia.
  5. Ser rozetrzyj na gładką masę. Połącz z mascarpone, wsyp resztę cukru i cynamon, wymieszaj.
  6. Na cieście ułóż masę serową i owoce, całość polej syropem.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają