Tarta z winogronami i mascarpone – wykwintny deser
Idealna na lato, lekko schłodzona, delikatnie kremowa i słodko owocowa. Taka jest właśnie tarta z winogronami i serem mascarpone. Ten wykwintny deser możesz bez obaw podać w gorący dzień, pamiętaj tylko by przed zaserwowanie trzymać go w lodówce.
Delikatny krem z mascarpone i soczyste winogrona to idealna para. Jeśli do tego duetu dołączy krucha tarta, twoje podniebienie z pewnością tego nie pożałuje.
Jak upiec idealny spód do tarty?
Aby upiec idealny spód na tarę, który będzie można wypełnić kremem mascarpone, pamiętaj by schłodzone i rozwałkowane ciasto po wyłożeniu do foremki dobrze docisnąć do brzegów, a nadmiar ciasta odciąć, najlepiej wałkiem. Na tak przygotowaną formę z ciastem wyłóż folie aluminiową i wysyp na nią groch lub ryż, a następnie upiecz wg przepisu. Ten sposób pieczenia spodu tarty uniemożliwi bokom ciasta spłynięcie do środka i zagwarantuje, że tarta będzie miała należyty kształt, który bez problemu wypełnisz masa serową.
Składniki na tartę winogronową z serem mascarpone
- 200 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 500 g umytych winogron: białych i czerwonych
- 120 ml białego wina
- 110 g cukru
- 250 g mascarpone
- 200 g chudego twarogu
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania tarty z winogronami i serem
- Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto, dodając 30-60 ml wody.
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty o średnicy 26 cm (wysmarowaną masłem i obsypaną mąką). Ponakłuwaj widelcem i wstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiecz ciasto – potrzebuje ok. 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Wystudź.
- Wlej wino do garnka, wsyp 60 g cukru i gotuj na małym ogniu 5 minut, mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodaj winogrona i dalej gotuj – ok. 3 minut.
- Wyjmij owoce, syrop gotuj jeszcze 3 do 5 minut. Następnie polej nim winogrona i odstaw do ostygnięcia.
- Ser rozetrzyj na gładką masę. Połącz z mascarpone, wsyp resztę cukru i cynamon, wymieszaj.
- Na cieście ułóż masę serową i owoce, całość polej syropem.