Słodkie placki, czyli racuchy. Dasz się skusić?

2014-08-13 16:32

Placki, placuszki, racuszki – czy znacie kogoś, kto ich nie lubi? Próżno szukać takiego. Słodkie placuszki z owocami, polane miodem lub posypane cukrem pudrem to pyszna kolacja dla całej rodziny.

Przepis na pyszne racuchy
Autor: Konrad Kalbarczyk

Racuchy – placki idealne na śniadanie lub podwieczorek

łodkie placki to świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Robi się je niezwykle szybko i z pewnością każdemu będą smakować.

Klasyczne racuchy powinny być lekko słodkie, a ich konsystencja powinna być lekka i puszysta. Słodkie placuszki możesz polać syropem klonowym, posypać cukrem lub podać z kleksem gęstego jogurtu. W każdej wersji smakują wspaniale.

Składniki na racuchy

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce do podania: maliny, jabłka, banany

Sposób przygotowania słodkich placuszków

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na jednolitą, niezbyt rzadką masę.
  2. Natrzyj patelnię odrobiną oliwy i smaż niewielkie placki.
  3. Podawaj polane syropem, miodem lub posypane cukrem pudrem, z dodatkiem owoców.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.