Słodkie placki, czyli racuchy. Dasz się skusić?
Placki, placuszki, racuszki – czy znacie kogoś, kto ich nie lubi? Próżno szukać takiego. Słodkie placuszki z owocami, polane miodem lub posypane cukrem pudrem to pyszna kolacja dla całej rodziny.
Racuchy – placki idealne na śniadanie lub podwieczorek
łodkie placki to świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Robi się je niezwykle szybko i z pewnością każdemu będą smakować.
Klasyczne racuchy powinny być lekko słodkie, a ich konsystencja powinna być lekka i puszysta. Słodkie placuszki możesz polać syropem klonowym, posypać cukrem lub podać z kleksem gęstego jogurtu. W każdej wersji smakują wspaniale.
Składniki na racuchy
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce do podania: maliny, jabłka, banany
Sposób przygotowania słodkich placuszków
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na jednolitą, niezbyt rzadką masę.
- Natrzyj patelnię odrobiną oliwy i smaż niewielkie placki.
- Podawaj polane syropem, miodem lub posypane cukrem pudrem, z dodatkiem owoców.