Przepis na tort chałwowy. Jak zrobić wyjątkowe ciasto na szczególne okazje?

2014-07-30 17:40

Jeżeli lubisz chałwę, raczej nie oprzesz się tortowi chałwowemu. Jest rozkosznie słodki, ale słodycz tę łagodzi nieco likier kawowy, którym nasączono biszkopt, oraz lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Wypróbuj przepis na tort, który ma wszystkie torty pod sobą.

Przepis na tort chałwowy
Autor: Marcin Czechowicz Tort chałowowy to ciasto, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy

Chałwa – słodki przysmak

Chałwę albo się uwielbia, albo nienawidzi - nie ma opcji pomiędzy. Ten słodki przysmak składa się głównie z sezamu i cukru (miodu lub innych substancji słodzących), dlatego najbardziej smakuje miłośnikom słodkości. Jeżeli jesteś jednym z nich, przepis na tort chałwowy z pewnością przypadnie ci do gustu.

Intensywną słodycz chałwy w naszym przepisie na tort łagodzi likier kawowy i kwaskowy dżem porzeczkowy, dzięki czemu cisto będzie smakowało również tym, którzy za chałwą nie przepadają.

Składniki na tort chałowowy

  • 200 ml likieru kawowego
  • biszkopt przekrojony na 3 blaty
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego
  • 1/2 kg chałwy
  • 20 dag masła
  • do posypania płatki migdałowe lub starta gorzka czekolada

Sposób przygotowania ciasta z chałwą

  1. Nasącz ponczem każdy blat biszkoptowy.
  2. Przygotuj krem: masło utrzyj do białości, dodaj pokruszoną chałwę, chwilę ubijaj razem.
  3. Pierwszy placek (nasączony) posmaruj cienko dżemem, na to ułóż warstwę kremu chałwowego. Połóż drugi blat. Powtórz czynności.
  4. Resztę kremu rozsmaruj na torcie, posyp migdałami lub startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.