Przepis na słodkie bułeczki drożdżowe – wspomnienie dzieciństwa

2014-04-03 17:43

Zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu to wspomnienie z dzieciństwa, które wraca za każdym razem kiedy wchodzisz do cukierni. Jeśli chcesz je przenieść do własnej kuchni przygotuj słodkie drożdżowe bułeczki i delektuj się ich smakiem i zapachem.

Przepis na drożdżówki - słodkie bułeczki drożdżowe
Autor: Maciej Landsberg Słodkie bułeczki drożdżowe to wspomnienie dziecinstwa, które możesz obudzić w swojej kuchni

Bułeczki drożdżowe - zapach dzieciństwa w twojej kuchni

Wszystkie dzieci kochają bułeczki drożdżowe, szczególnie gdy są jeszcze ciepłe, puszyste i mięciutkie.

Jeśli ty też jako dziecko uwielbiałaś drożdżowe ciasto, nasz przepis jest idealny dla ciebie. Dzięki niemu przeniesiesz się do babcinej kuchni pachnącej ciastem, mlekiem i drożdżami i upieczesz doskonałe bułeczki, które idealnie nadają się na zarówno na śniadanie i podwieczorek.

Możesz je serwować same lub w towarzystwie ulubionych dodatków, dzięki którym każda drożdżówka będzie inna.

Składniki na bułeczki

  • ok. 650-700 g mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 70 g drożdży
  • 100 g masła
  • 1 łyżka + 15 łyżeczek cukru
  • cukier waniliowy
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • białko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania drożdżowych bułeczke

  1. Mleko podgrzej, dodaj szczyptę soli i łyżkę cukru. Następnie dodaj ok. 1/3 mąki i wymieszaj, by ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
  2. Dodaj rozkruszone drożdże i wymieszaj je z ciastem, rozgniatając. Posyp na wierzchu mąką, przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aż trochę podrośnie.
  3. Żółtka lekko ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj skórkę cytrynową i sok z cytryny. Roztop masło.
  4. Do rozczynu drożdżowego dodaj żółtka z cukrem, wymieszaj. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę. Wyrabiaj ciasto, dodając po kilka łyżek masła. Gdy ciasto będzie wyrobione i gładkie (może to zająć ok. 10 minut), włóż je do podsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i zostaw do podrośnięcia na 30 minut.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Lep bułeczki o średnicy 3-4 cm. Układaj bułeczki w odstępach 2-3 cm. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia, aż bułeczki zaczną się ze sobą zlepiać. Posmaruj je z wierzchu białkiem.
  6. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piecz ok. 20 minut, aż bułeczki się zrumienią.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.