Przepis na słodkie bułeczki drożdżowe – wspomnienie dzieciństwa
Zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu to wspomnienie z dzieciństwa, które wraca za każdym razem kiedy wchodzisz do cukierni. Jeśli chcesz je przenieść do własnej kuchni przygotuj słodkie drożdżowe bułeczki i delektuj się ich smakiem i zapachem.
Bułeczki drożdżowe - zapach dzieciństwa w twojej kuchni
Wszystkie dzieci kochają bułeczki drożdżowe, szczególnie gdy są jeszcze ciepłe, puszyste i mięciutkie.
Jeśli ty też jako dziecko uwielbiałaś drożdżowe ciasto, nasz przepis jest idealny dla ciebie. Dzięki niemu przeniesiesz się do babcinej kuchni pachnącej ciastem, mlekiem i drożdżami i upieczesz doskonałe bułeczki, które idealnie nadają się na zarówno na śniadanie i podwieczorek.
Możesz je serwować same lub w towarzystwie ulubionych dodatków, dzięki którym każda drożdżówka będzie inna.
Składniki na bułeczki
- ok. 650-700 g mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 70 g drożdży
- 100 g masła
- 1 łyżka + 15 łyżeczek cukru
- cukier waniliowy
- skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- białko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania drożdżowych bułeczke
- Mleko podgrzej, dodaj szczyptę soli i łyżkę cukru. Następnie dodaj ok. 1/3 mąki i wymieszaj, by ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Dodaj rozkruszone drożdże i wymieszaj je z ciastem, rozgniatając. Posyp na wierzchu mąką, przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aż trochę podrośnie.
- Żółtka lekko ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj skórkę cytrynową i sok z cytryny. Roztop masło.
- Do rozczynu drożdżowego dodaj żółtka z cukrem, wymieszaj. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę. Wyrabiaj ciasto, dodając po kilka łyżek masła. Gdy ciasto będzie wyrobione i gładkie (może to zająć ok. 10 minut), włóż je do podsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i zostaw do podrośnięcia na 30 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Lep bułeczki o średnicy 3-4 cm. Układaj bułeczki w odstępach 2-3 cm. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia, aż bułeczki zaczną się ze sobą zlepiać. Posmaruj je z wierzchu białkiem.
- Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piecz ok. 20 minut, aż bułeczki się zrumienią.