Przepis na cisto marchewkowe- proste i pyszne ciasto z bakaliami i marchewką

2014-04-29 13:14

Upiecz pyszne ciasto marchewkowe z bakaliami. Polubią je nawet ci zaproacowani smakosze, ponieważ jest szybkie i proste w przygotowaniu. Dodaj swoje ulubione bakalnie takie, jak orzechy, rodzynki, czy figi. Jeżeli jeszcze nie wiesz jak smakuje ciasto marchewkowe koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis!

Ciasto marchewkowe
Autor: PR_room Ciasto jest uniwersalne, dlatego możesz dodać do niego to co lubisz.

Ciasto z marchewką

Jeżeli przepis na ciasto z warzywami jest jeszcze nieodkrytym przez Ciebie smakiem, zrób pierwszy krok i upiecz je sam. Marchew jest doskonałym składnikiem do słodkich wypieków, ponieważ posiada dużo naturalnych cukrów.

Do niedawna marchew był znana z pysznych soków, przecierów i słodkiej surówki doskonałej do codziennego obiadu. Zawiera dużo witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Proste ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne i słodkie, ale i zdrowsze od innych łakoci.

Zobacz jak zrobić ciasto marchewkowe krok po kroku!

Ciasto z marchewką

Jeżeli przepis na ciasto z warzywami jest jeszcze nieodkrytym przez Ciebie smakiem, zrób pierwszy krok i upiecz je sam. Marchew jest doskonałym składnikiem do słodkich wypieków, ponieważ posiada dużo naturalnych cukrów.

Do niedawna marchew była znana z pysznych soków, przecierów i słodkiej surówki doskonałej do codziennego obiadu. Zawiera dużo witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Proste ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne i słodkie, ale i zdrowsze od innych łakoci.

Zobacz jak zrobić ciasto marchewkowe krok po kroku!

Spróbuj również: Koktajl truskawkowo-marchwiowo-bananowy

Potrzebne będą:

  • forma keksówka 30 cm
  • mikser 
  • miska

Na ciasto:

  • kostka margaryny
  • 300g tartej marchwi
  • 3-4 jajka
  • 350g mąki
  • 200g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 75g orzechów włoskich
  • 100-150g rodzynek

Na polewę:

  • sok z połowy pomarańczy lub 1 cytryny
  • 350g cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

1. Startą marchew skrop sokiem z cytryny.

2. Utrzyj margarynę z cukrem. Następnie nie przestając miksować na wolnych obrotach dodaj jajka, sok i skórkę z pomarańczy.

3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki.

4. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, jednocześnie dodając bakalie i marchew.

5. Przełóż masę do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piecz około70 minut, dla pewności sprawdzaj ciasto patyczkiem do szaszłyków. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

6. Dokładnie wymieszaj sok z pomarańczy lub z cytryny, aż powstanie jednolita polewa. Udekoruj nią ciasto.

Przepisy na dania light, czyli jak skutecznie schudnąć z Murator.tv

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.