Przepis na babkę, która zawsze się uda. Wielkanocne ciasta
Upiecz cudownie pachnącą babkę wielkanocną. Poznaj prosty przepis na babkę, który zawsze się udaje. Wspaniale aromatyczne i wilgotne ciasto na Wielkanoc z nutką aromatu cytrynowego. Gdy raz spróbujesz, zagości w twoim domu na każde święta. Sprawdź jak ją upiec!
Baba wielkanocna
Przygotuj babkę na święta wielkanocne. Delikatna nutka aromatu cytrynowego nada wiosennej świeżości. Krucha skorupka na wierzchu i wilgotne ciasto w środku. Bogata, wykonana z najlepszych składników- idealna na wypieki wielkanocne.
Możesz ją upiec w formie z kominem lub bez. Udekoruj swoją babę wielkanocną aromatyzowanym lukrem cytrynowym lub po prostu cukrem pudrem. Świetnie sprawdzą się kolorowe polewy i cukierki w kształcie jajek. Nadadzą charakter wielkanocnego ciasta. Zobacz jak w prosty sposób upiec dobrą babę!
Sprawdź jak udekorować dom na Wielkanoc
Potrzebne będą:
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
- 50 ml mleka
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 3-4 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 350 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- tarta skórka z cytryny
- forma do babki 25 cm
Sposób przygotowania babki wielkanocnej
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Powoli dodawaj mleko.
- Utrzyj masło z cukrem do uzyskania białej masy.
- Podczas ucierania dodaj jajka po kolei. Niech dobrze połączą się z masą.
- Dodaj pozostałe składniki. Mąkę przesiej przez sito.
- Uzyskaną masę podziel na dwie miski. Do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
- Ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy. Najpierw jasne, później ciemne lub według uznania. Wymieszaj delikatnie oba kolory, aby powstał biało-czarny wzór.
- Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.