Placek śliwkowy z kruszonką – niebo w gębie. Pomysł na śliwki węgierki

2014-07-30 15:20

Placek śliwkowy z kruszonką to jeden ze smaków dzieciństwa. Najlepiej smakują pyszne dojrzałe śliwki węgierki, choć do placka można też użyć innej odmiany śliwek.

Przepis na ciasto ze śliwkami
Autor: Sylwester Rejmer Placek śliwkowy to deser, który najlepiej smakuje w szczycie sezonu na śliwki węgierki

Szybki przepis na placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami przygotowuje się błyskawicznie, choć potrzeba czasu na jego upieczenie. Jeśli więc nie lubisz stać w kuchni, a masz ochotę na coś słodkiego, to świetny przepis dla ciebie.

Nasz przepis na placek śliwkowy gwarantuje, że efekt pracy zawsze jest wyśmienity – w sam raz słodki, w sam raz kwaskowaty. A pyszna chrupiąca kruszonka dodatkowo podkreśla wyjątkowy smak ciasta ze śliwkami.

Składniki na placek śliwkowy

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • szklanka cukru
    • 250 g masła
    • 4 jajka
    • 1/3 szklanki mleka
    • szczypta soli
    • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • ok. 3/4 kg śliwek węgierek
  • Kruszonka:
    • 50 g masła
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania ciasta ze śliwkami

  1. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  2. Z zimnego masła, mąki i cukru zagnieć kruszonkę i odstaw ją do lodówki.
  3. Jaja ubij z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlej rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  4. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x35cm. Na wierzchu ułóż śliwki - jedną przy drugiej, skórką do góry. Posyp ciasto kruszonką.
  5. Wstaw formę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz 50-60 minut, do suchego patyczka.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.