Placek śliwkowy z kruszonką – niebo w gębie. Pomysł na śliwki węgierki
Placek śliwkowy z kruszonką to jeden ze smaków dzieciństwa. Najlepiej smakują pyszne dojrzałe śliwki węgierki, choć do placka można też użyć innej odmiany śliwek.
Szybki przepis na placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami przygotowuje się błyskawicznie, choć potrzeba czasu na jego upieczenie. Jeśli więc nie lubisz stać w kuchni, a masz ochotę na coś słodkiego, to świetny przepis dla ciebie.
Nasz przepis na placek śliwkowy gwarantuje, że efekt pracy zawsze jest wyśmienity – w sam raz słodki, w sam raz kwaskowaty. A pyszna chrupiąca kruszonka dodatkowo podkreśla wyjątkowy smak ciasta ze śliwkami.
Składniki na placek śliwkowy
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 3/4 kg śliwek węgierek
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania ciasta ze śliwkami
- Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Z zimnego masła, mąki i cukru zagnieć kruszonkę i odstaw ją do lodówki.
- Jaja ubij z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlej rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x35cm. Na wierzchu ułóż śliwki - jedną przy drugiej, skórką do góry. Posyp ciasto kruszonką.
- Wstaw formę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz 50-60 minut, do suchego patyczka.