Orzechy w karmelu – pomysł na słodki upominek. ZRÓB TO SAM
Święta Bożego Narodzenia to czas przygotowywania słodkich smakołyków. Nie wszystkie muszą trafić na świąteczny stół. Niektóre, po umieszczeniu w ozdobnym opakowaniu mogą stać się uroczym, gwiazdkowym lub mikołajkowym podarunkiem. Spróbuj zrobić orzechy w karmelu! To nie jest trudne!
Jadalne prezenty to oryginalny pomysł na podarunek, który można własnoręcznie zrobić w domu z prostych, łatwo dostępnych składników. Samodzielnie przygotowane prezenty, znalezione pod świąteczną choinką lub poduszką w Mikołajki, z pewnością zachwycą najbliższych bardziej niż upominek ze sklepu, a do tego ucieszą oko i podniebienie.
Składniki na orzechy w karmelu
- 200 g orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°. Orzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika.
- Kiedy skórka na orzechach zacznie w widoczny sposób się łuszczyć, wyjmij orzechy z piekarnika i wysyp na czystą ściereczkę. Zawiń ciepłe orzechy w ściereczkę i turlając oraz pocierając zawiniątko, złuszcz do końca skórkę z orzechów.
- Pozbawione skórki orzechy ułóż w silikonowych foremkach do pieczenia.
- Cukier i cukier waniliowy wysyp na patelnię. Dolej łyżkę wody i mieszając od czasu do czasu, rozpuść cukier na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, przestań mieszać go łyżką. Smaż cukier, mieszając co jakiś czas patelnią, aż nabierze złocistej barwy.
- Nie czekając dłużej, zalej karmelem uprażone orzechy. Orzechy powinny stygnąć powoli w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie karmel „spoci” się i zmięknie.
Wystudzone orzechy przechowuj w szczelnym i suchym opakowaniu. Umieszczone w dekoracyjnym słoiczku, obwiązanym kokardką, będą przyjemnym świątecznym prezentem.
Wypróbuj również: Przepis na domowe babeczki Red Velvet