Orzechy w karmelu – pomysł na słodki upominek. ZRÓB TO SAM

2015-11-20 16:27

Święta Bożego Narodzenia to czas przygotowywania słodkich smakołyków. Nie wszystkie muszą trafić na świąteczny stół. Niektóre, po umieszczeniu w ozdobnym opakowaniu mogą stać się uroczym, gwiazdkowym lub mikołajkowym podarunkiem. Spróbuj zrobić orzechy w karmelu! To nie jest trudne!

Orzechy w karmelu
Autor: Tesco

Jadalne prezenty to oryginalny pomysł na podarunek, który można własnoręcznie zrobić w domu z prostych, łatwo dostępnych składników. Samodzielnie przygotowane prezenty, znalezione pod świąteczną choinką lub poduszką w Mikołajki, z pewnością zachwycą najbliższych bardziej niż upominek ze sklepu, a do tego ucieszą oko i podniebienie.

Składniki na orzechy w karmelu

  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°. Orzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika.
  2. Kiedy skórka na orzechach zacznie w widoczny sposób się łuszczyć, wyjmij orzechy z piekarnika i wysyp na czystą ściereczkę. Zawiń ciepłe orzechy w ściereczkę i turlając oraz pocierając zawiniątko, złuszcz do końca skórkę z orzechów.
  3. Pozbawione skórki orzechy ułóż w silikonowych foremkach do pieczenia.
  4. Cukier i cukier waniliowy wysyp na patelnię. Dolej łyżkę wody i mieszając od czasu do czasu, rozpuść cukier na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, przestań mieszać go łyżką. Smaż cukier, mieszając co jakiś czas patelnią, aż nabierze złocistej barwy.
  5. Nie czekając dłużej, zalej karmelem uprażone orzechy. Orzechy powinny stygnąć powoli w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie karmel „spoci” się i zmięknie.

Wystudzone orzechy przechowuj w szczelnym i suchym opakowaniu. Umieszczone w dekoracyjnym słoiczku, obwiązanym kokardką, będą przyjemnym świątecznym prezentem.

Wypróbuj również: Przepis na domowe babeczki Red Velvet

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.