Menu na imprezę: wykwintne paszteciki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to niezawodny pomysł na szybką, lecz wykwintną przekąskę dla gości, dlatego zawsze warto mieć w zamrażarce jedno opakowanie. W ramach menu na imprezę przygotuj paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem – niezawodne!
Ciasto francuskie – dlaczego jest tak lekkie i kruche?
Ciasto francuskie przygotowuje się przekładając na przemian warstwy ciasta i masła, które podczas pieczenia zaczynają tworzyć warstwowa strukturę cieniutkich listków.
Dzieje się tak, również dlatego, że woda zawarta w cieście zaczyna parować. Ponieważ tłuszcz zatrzymuje parę wodną wewnątrz cista, rozpycha się ona szukając wyjścia i również rozdziela warstwy.
Również ilość powietrza wtłoczonego do ciasta francuskiego podczas jego składania ma wpływ na tworzenie listków - chcąc wydostać się na zewnątrz w czasie pieczenia ułatwia rozdzielanie warstw.
Dlatego właśnie paszteciki z ciasta francuskiego są tak lekkie i kruche.
Składniki na paszteciki z kozim serem i suszonymi pomidorami
- opakowanie ciasta francuskiego
- mały słoiczek suszonych pomidorów
- 100 g rolady koziej
- sól, pieprz
- świeża bazylia i oregano
- żółtko
Sposób przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego
- Zacznij od przygotowania nadzienia do pasztecików. W tym celu zmiksuj pomidory z łyżką oliwy ze słoiczka i roladą kozią, dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwiń na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż na nie masę pomidorowo-serową.
- Zwiń ciasto w dwa rulony – od krawędzi ku środkowi, tak by powstały tzw. sowie oczka. Wierzch każdego pasztecika możesz posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Pokrój rulony na plastry grubości ok. 2 cm, piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.