Menu na imprezę: wykwintne paszteciki z ciasta francuskiego

2020-12-30 18:01
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego
Autor: Sylwester Rejmer

Ciasto francuskie to niezawodny pomysł na szybką, lecz wykwintną przekąskę dla gości, dlatego zawsze warto mieć w zamrażarce jedno opakowanie. W ramach menu na imprezę przygotuj paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem – niezawodne!

Ciasto francuskie – dlaczego jest tak lekkie i kruche?

Ciasto francuskie przygotowuje się przekładając na przemian warstwy ciasta i masła, które podczas pieczenia zaczynają tworzyć warstwowa strukturę cieniutkich listków.

Dzieje się tak, również dlatego, że woda zawarta w cieście zaczyna parować. Ponieważ tłuszcz zatrzymuje parę wodną wewnątrz cista, rozpycha się ona szukając wyjścia i również rozdziela warstwy.

Również ilość powietrza wtłoczonego do ciasta francuskiego podczas jego składania ma wpływ na tworzenie listków - chcąc wydostać się na zewnątrz w czasie pieczenia ułatwia rozdzielanie warstw.

Dlatego właśnie paszteciki z ciasta francuskiego są tak lekkie i kruche.

Składniki na paszteciki z kozim serem i suszonymi pomidorami

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 100 g rolady koziej
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia i oregano
  • żółtko

Sposób przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego

  1. Zacznij od przygotowania nadzienia do pasztecików. W tym celu zmiksuj pomidory z łyżką oliwy ze słoiczka i roladą kozią, dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozwiń na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż na nie masę pomidorowo-serową.
  3. Zwiń ciasto w dwa rulony – od krawędzi ku środkowi, tak by powstały tzw. sowie oczka. Wierzch każdego pasztecika możesz posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  4. Pokrój rulony na plastry grubości ok. 2 cm, piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.  
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają