Lody cytrynowe z jogurtem – najlepszy deser na upały
Lody jogurtowe przynoszą cytrynowe orzeźwienie w środku najbardziej upalnego lata. Z podanego przez nas przepisu na lody cytrynowe wychodzi porcja ok. 1 litra. Wypróbuj koniecznie.
Pyszne lody dla ochłody
Lody, czyli zamrożony deser z mleka lub śmietany, najczęściej z dodatkiem owoców to bardzo lubiany przysmak, szczególnie przez dzieci.
Lody mogą być również wodne z dodatkami smakowymi i barwnikami lub sorbety, czyli z zrobione masy owocowej z cukrem.
Desery lodowe mogą być serwowane jako gałki w wafelkach lub pucharkach, ale smakosze nie pogardzą lodem na patyku, włoskim lub amerykańskim, czyli kręconym. Najsmaczniejsze są z różnymi dodatkami – polewą, orzechami, posypkami czy bitą śmietaną…
Składniki na domowe lody
- 2-3 cytryny
- 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietany 36%
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania lodów cytrynowych
- Cytryny wyszoruj, umyj i wyciśnij z nich sok. Umieść go w naczyniu razem ze śmietaną, jogurtem i cukrem – wszystko razem zmiksuj.
- Masę schłodź w lodówce, przełóż do maszyny do lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją.
- Przełóż lody do plastikowego pojemnika i zamroź, aż całkowicie stężeją – trwa to ok. 2 godzin.