Lody cytrynowe z jogurtem – najlepszy deser na upały

2014-08-04 17:12

Lody jogurtowe przynoszą cytrynowe orzeźwienie w środku najbardziej upalnego lata. Z podanego przez nas przepisu na lody cytrynowe wychodzi porcja ok. 1 litra. Wypróbuj koniecznie.

Przepis na domowe lody
Autor: Konrad Kalbarczyk Lody cytrynowe doskonale smakują w towarzystwie czekoladowego ciasta

Pyszne lody dla ochłody

Lody, czyli zamrożony deser z mleka lub śmietany, najczęściej z dodatkiem owoców to bardzo lubiany przysmak, szczególnie przez dzieci.

Lody mogą być również wodne z dodatkami smakowymi i barwnikami lub sorbety, czyli z  zrobione masy owocowej z cukrem.

Desery lodowe mogą być serwowane jako gałki w wafelkach lub pucharkach, ale smakosze nie pogardzą lodem na patyku, włoskim lub amerykańskim, czyli kręconym. Najsmaczniejsze są z różnymi dodatkami – polewą, orzechami, posypkami czy bitą śmietaną…

Składniki na domowe lody

  • 2-3 cytryny
  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietany 36%
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania lodów cytrynowych

  1. Cytryny wyszoruj, umyj i wyciśnij z nich sok. Umieść go w naczyniu razem ze śmietaną, jogurtem i cukrem – wszystko razem zmiksuj.
  2. Masę schłodź w lodówce, przełóż do maszyny do lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją.
  3. Przełóż lody do plastikowego pojemnika i zamroź, aż całkowicie stężeją – trwa to ok. 2 godzin.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.