Jabłka zapiekane z konfiturą wiśniową – dietetyczny deser

2013-09-23 14:40

Deser idealny dla dzieci, ale polubi go z pewnością każdy dorosły. Choćby dlatego, że jest lekki i zdrowy, ale przede wszystkim nieziemsko smaczny. Pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu, goździków i kwaskowej konfitury lub dżemu to doskonały smakołyk na jesienne i zimowe podwieczorki. Świetnie rozgrzewa i wspaniale smakuje. Przekonaj się!

Przepis na zapiekane jabłka z konfiturą
Autor: Piotr Mastalerz Jabłka pieczone z konfiturą to smakołyk, który doskonale pamiętamy z dziecięcych lat

Smaki zapamiętane z dzieciństwa – pieczone jabłka

Smak zapiekanych jabłek z konfiturą doskonale pamiętamy z dzieciństwa. To najprostszy i najszybszy deser, jaki mama robiła, żeby zaspokoić nasze spragnione słodkości brzuchy.

Pieczone jabłka zasmakują również dorosłym, gdyż są nie tylko pełne słodyczy, ale rozgrzewają smakiem cynamonu i goździków i są pełne wartości odżywczych.

Składniki na pieczone jabłka z konfiturą

  • 4 jabłka
  • słoiczek konfitury porzeczkowej lub wiśniowej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki masła
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka goździków

Sposób przyrządzania zapiekanych jabłek

  1. Cukier z goździkami utłucz w moździerzu. Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Nożem wydrąż z jabłek gniazda nasienne.
  3. Jabłka posyp w środku cukrem zmieszanym z goździkami i cynamonem, a nastepnie wypełnij konfiturą porzeczkową lub wiśniową.
  4. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.