Jabłka zapiekane z konfiturą wiśniową – dietetyczny deser
Deser idealny dla dzieci, ale polubi go z pewnością każdy dorosły. Choćby dlatego, że jest lekki i zdrowy, ale przede wszystkim nieziemsko smaczny. Pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu, goździków i kwaskowej konfitury lub dżemu to doskonały smakołyk na jesienne i zimowe podwieczorki. Świetnie rozgrzewa i wspaniale smakuje. Przekonaj się!
Smaki zapamiętane z dzieciństwa – pieczone jabłka
Smak zapiekanych jabłek z konfiturą doskonale pamiętamy z dzieciństwa. To najprostszy i najszybszy deser, jaki mama robiła, żeby zaspokoić nasze spragnione słodkości brzuchy.
Pieczone jabłka zasmakują również dorosłym, gdyż są nie tylko pełne słodyczy, ale rozgrzewają smakiem cynamonu i goździków i są pełne wartości odżywczych.
Składniki na pieczone jabłka z konfiturą
- 4 jabłka
- słoiczek konfitury porzeczkowej lub wiśniowej
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki masła
- szczypta cynamonu
- łyżeczka goździków
Sposób przyrządzania zapiekanych jabłek
- Cukier z goździkami utłucz w moździerzu. Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Nożem wydrąż z jabłek gniazda nasienne.
- Jabłka posyp w środku cukrem zmieszanym z goździkami i cynamonem, a nastepnie wypełnij konfiturą porzeczkową lub wiśniową.
- Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.