Deser z truskawkami: apetyczne babeczki z owocami
Masz ochotę na małe co nieco w eleganckim wydaniu? Polecamy babeczki z masą budyniową i truskawkami. Przepis jest uniwersalny – babeczki można wypełnić praktycznie dowolnymi owocami.
Letni deser - tartaletki z truskawkami
Niewielkie, delikatnie owocowe i z kremowym nadzieniem – takie właśnie są tartaletki z truskawkami, winogronami i melonem. Doskonałe na kawę z przyjaciółkami czy wizytę ukochanej cioci.
Te wspaniałe owocowe babeczki nie tylko kuszą swoim smakiem, ale również wyglądem.
Ponieważ są tak malutkie, nie martw się o swoją dietę i bez wyrzutów sumienia ciesz się ich wspaniałym smakiem!
Składniki na derser truskawkowy
- Ciasto
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jaja
- szczypta soli
- Nadzienie
- 6 żółtek
- 120 g drobnego cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 3 łyżki amaretto
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- truskawki, winogrona, melon
Sposób przygotowania babeczek z nadzieniem owocowym
- Wsyp mąkę na stolnicę. Zagnieć z masłem, cukrem pudrem i solą. Wbij jaja i szybko wyrób ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią, chłodź w lodówce przez godzinę.
- Rozwałkuj ciasto, wylep nim foremki wysmarowane masłem. Dno nakłuj widelcem. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudź na kratce.
- Przygotuj krem: żółtka i cukier utrzyj do białości. Dodaj 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, amaretto, wszystko razem zmiksuj.
- Resztę mleka zagotuj, do wrzącego mleka wlej masę z żółtek, gotuj, często mieszając, do zgęstnienia. Dodaj masło, wymieszaj, żeby się roztopiło. Krem przełóż do upieczonych babeczek.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki – układaj je na masie budyniowej.