Ananasowiec – gratka dla wielbicieli ciast z kremem
Jeżeli lubisz ciasta z kremem, ananasowiec to coś dla ciebie. Biszkopt z kremem budyniowo-ananasowym przykryty delikatną bezą. Czy możesz sobie wyobrazić bardziej egzotyczne ciasto?
Biszkopt z kremem ananasowym – palce lizać
Tak w skrócie można określić to przepyszne arcydzieło cukiernictwa. Choć przepis na ananasowca nie należy do najłatwiejszych, warto podjąć wyzwanie, gdyż smak rekompensuje wszystkie trudy.
Lekki budyniowo-ananasowy krem na biszkoptowym spodzie, z kołderką z bezy to niebo dla kubków smakowych.
Przekonaj się koniecznie i podziel się z nami swoją opinią!
Składniki na ciasto z kremem ananasowym
- Ciasto:
- 4 jaja
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 puszki ananasów
- budyń śmietankowy
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 250 g masła
- Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 4-6 łyżek wiórków kokosowych
- Poncz:
- pół szklanki soku z ananasa
- 1 cytryna
- 3-4 łyżki spirytusu
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania ananasowca
- Przygotuj biszkopt: jajka ubij mikserem, gdy będą sztywne, dodaj cukier, cały czas ucierając. Dodaj żółtka, a gdy całość się połączy, powoli wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Dodaj proszek do pieczenia i ucieraj przez chwilę. Biszkopt wylej na blaszkę o wym. ok. 30x40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem. Ananasa pokrój w drobne cząstki. Wlej szklankę soku do garnka, w pół szklanki soku rozpuść budyń z łyżką mąki. Pozostały sok zostaw do ponczu.
- Do garnka z sokiem wsyp 2 łyżki cukru, zagotuj. Gdy płyn zawrze, wlej rozrobiony budyń, wymieszaj i chwilę gotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
- Utrzyj masło z żółtkami, stopniowo dodawaj wystudzoną masę budyniową. Utrzyj wszystko na gładki krem. Dodaj pokrojone ananasy i włóż masę do lodówki.
- Zrób poncz. Wymieszaj sok ananasowy z sokiem z cytryny, spirytusem i wodą. Nasącz ponczem wystudzony biszkopt.
- Przygotuj bezę. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier. Gdy masa będzie już utarta, dodaj wiórki i wymieszaj wszystko razem. Piecz 70 minut w 150 stopniach. Bez ma być wysuszona i krucha, a nie spalona.
- Na biszkopt nasączony ponczem wyłóż krem. Na to połóż lekko wystudzoną bezę, dociśnij.