Wiosenna dekoracja z kruchych ciastek. Dekoracja do kuchni krok po kroku

2013-09-27 14:50

Kruche ciastka wypełnione landrynkami świetnie wyglądają i dobrze smakują. To słodka dekoracja do kuchni, która zawieszona na gałązkach ożywi twoją kuchnię. Krok po kroku pokażemy ci, jak zrobić wiosenną dekorację.

Dekoracyjne ciasteczka
Autor: Michał Przeździk Nie tylko dobrze smakują, ale i świetnie wyglądają jako ozdoba

Niczym witraż

Dekoracja do kuchni z kruchymi ciasteczkami jest tania i łatwa do wykonania. Landrynkowe wypełnienia ciastek będą się ładnie mienić w blasku słońca i przypominać szkło witrażowe. Kruche ciastka zawieszone na przyniesionych z lasu gałązkach stworzą niepowtarzalną kompozycję. 

Wybierz sam

Możesz wybrać dowolną formę do ciasteczek, my proponujemy taką w kształcie ptaków. Kompozycję możesz wzbogacić sztucznymi kwiatkami i kokardami.

Potrzebne będą:

  • kruche ciasto 
  • wałek 
  • stolnica 
  • nóż 
  • gruba igła do haftowania 
  • papier do pieczenia 
  • moździerz 
  • wstążka lub sznurek 
  • landrynki 
  • gałązki 
  • wazon.
Krok I - Formowanie ozdób
Krok I - Formowanie ozdób

Autor: Michał Przeździk

Rozwałkuj kruche ciasto, tak by miało ok. 1cm grubości, następnie wykrój z niego kształt ptaków. Średnica każdego ciastka powinna mieć około 10 cm . Na brzuszkach ptaków zrób otworki, w które wsadzisz landrynki. Grubą igłą do haftowania zrób dziurkę, przez którą potem przewleczesz wstążkę lub sznurek do zawieszenia ozdoby. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż ciastka i piecz je 10- 15 min w temp 180°C.Wyjmij ciastka, zanim się mocno zarumienią i wyłącz piekarnik.

Rozwałkuj kruche ciasto, tak by miało ok. 1cm grubości, następnie wykrój z niego kształt ptaków. Średnica każdego ciastka powinna mieć około 10 cm . Na brzuszkach ptaków zrób otworki, w które wsadzisz landrynki. Grubą igłą do haftowania zrób dziurkę, przez którą potem przewleczesz wstążkę lub sznurek do zawieszenia ozdoby. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż ciastka i piecz je 10- 15 min w temp 180°C.Wyjmij ciastka, zanim się mocno zarumienią i wyłącz piekarnik.
Krok II - Rozdrabnianie landrynek
Krok II - Rozdrabnianie landrynek

Autor: Michał Przeździk

Rozgnieć landrynki w moździerzu. Aby uzyskać oczekiwany efekt, każdy kolor rozgnieć osobno.

Rozgnieć landrynki w moździerzu. Aby uzyskać oczekiwany efekt, każdy kolor rozgnieć osobno.
Krok III - Wypełnianie ciastek i ponowne pieczenie
Krok III - Wypełnianie ciastek i ponowne pieczenie

Autor: Michał Przeździk

Nasyp rozdrobnione landrynki w otwory upieczonych form. Kruche ciasteczka z wypełnieniem włóż ponownie do ciepłego piekarnika. Wyjmij blachę, gdy proszek z landrynek się rozpuści. Poczekaj, aż ciastka wystygną, a kolorowe wypełnienie stwardnieje. Przez zrobione wcześniej otwory przewlecz wstążkę lub sznurek i powieś ptaki na gałązkach w wazonie.

Nasyp rozdrobnione landrynki w otwory upieczonych form. Kruche ciasteczka z wypełnieniem włóż ponownie do ciepłego piekarnika. Wyjmij blachę, gdy proszek z landrynek się rozpuści. Poczekaj, aż ciastka wystygną, a kolorowe wypełnienie stwardnieje. Przez zrobione wcześniej otwory przewlecz wstążkę lub sznurek i powieś ptaki na gałązkach w wazonie.

Wiosenna łączka, czyli dekoracja na stół - zobacz filmową instrukcję z Murator.tv

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.