Kruche ciastka wypełnione landrynkami świetnie wyglądają i dobrze smakują. To słodka dekoracja do kuchni, która zawieszona na gałązkach ożywi twoją kuchnię. Krok po kroku pokażemy ci, jak zrobić wiosenną dekorację.
Niczym witraż
Dekoracja do kuchni z kruchymi ciasteczkami jest tania i łatwa do wykonania. Landrynkowe wypełnienia ciastek będą się ładnie mienić w blasku słońca i przypominać szkło witrażowe. Kruche ciastka zawieszone na przyniesionych z lasu gałązkach stworzą niepowtarzalną kompozycję.
Wybierz sam
Możesz wybrać dowolną formę do ciasteczek, my proponujemy taką w kształcie ptaków. Kompozycję możesz wzbogacić sztucznymi kwiatkami i kokardami.
Potrzebne będą:
kruche ciasto
wałek
stolnica
nóż
gruba igła do haftowania
papier do pieczenia
moździerz
wstążka lub sznurek
landrynki
gałązki
wazon.
Krok I - Formowanie ozdób
Autor: Michał Przeździk
Rozwałkuj kruche ciasto, tak by miało ok. 1cm grubości, następnie wykrój z niego kształt ptaków. Średnica każdego ciastka powinna mieć około 10 cm . Na brzuszkach ptaków zrób otworki, w które wsadzisz landrynki. Grubą igłą do haftowania zrób dziurkę, przez którą potem przewleczesz wstążkę lub sznurek do zawieszenia ozdoby. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż ciastka i piecz je 10- 15 min w temp 180°C.Wyjmij ciastka, zanim się mocno zarumienią i wyłącz piekarnik.
Rozwałkuj kruche ciasto, tak by miało ok. 1cm grubości, następnie wykrój z niego kształt ptaków. Średnica każdego ciastka powinna mieć około 10 cm . Na brzuszkach ptaków zrób otworki, w które wsadzisz landrynki. Grubą igłą do haftowania zrób dziurkę, przez którą potem przewleczesz wstążkę lub sznurek do zawieszenia ozdoby. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż ciastka i piecz je 10- 15 min w temp 180°C.Wyjmij ciastka, zanim się mocno zarumienią i wyłącz piekarnik.
Krok II - Rozdrabnianie landrynek
Autor: Michał Przeździk
Rozgnieć landrynki w moździerzu. Aby uzyskać oczekiwany efekt, każdy kolor rozgnieć osobno.
Rozgnieć landrynki w moździerzu. Aby uzyskać oczekiwany efekt, każdy kolor rozgnieć osobno.
Krok III - Wypełnianie ciastek i ponowne pieczenie
Autor: Michał Przeździk
Nasyp rozdrobnione landrynki w otwory upieczonych form.
Kruche ciasteczka z wypełnieniem włóż ponownie do ciepłego piekarnika. Wyjmij blachę, gdy proszek z landrynek się rozpuści. Poczekaj, aż ciastka wystygną, a kolorowe wypełnienie stwardnieje. Przez zrobione wcześniej otwory przewlecz wstążkę lub sznurek i powieś ptaki na gałązkach w wazonie.
Nasyp rozdrobnione landrynki w otwory upieczonych form.
Kruche ciasteczka z wypełnieniem włóż ponownie do ciepłego piekarnika. Wyjmij blachę, gdy proszek z landrynek się rozpuści. Poczekaj, aż ciastka wystygną, a kolorowe wypełnienie stwardnieje. Przez zrobione wcześniej otwory przewlecz wstążkę lub sznurek i powieś ptaki na gałązkach w wazonie.
Wiosenna łączka, czyli dekoracja na stół - zobacz filmową instrukcję z Murator.tv
W Muratorze 4/2024 przeczytasz m. in.: o popularnych metodach wznoszenia ścian murowanych, domach hybrydowych, wylewkach pod podłogówkę, oknach dachowych do wysokich pomieszczeń. Z numerem dodatek Trendy ogrodowe. Ponad 170 stron fachowej wiedzy!