Jak uszyć rękawicę kuchenną

2015-03-13 16:22

Rękawice kuchenne ochronią Twoje dłonie przed poparzeniami podczas prac kuchennych. Efektowne i kolorowe będą też dekoracją do kuchni. Tym bardziej oryginalne, że uszyte własnoręcznie na maszynie. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Rękawica kuchenna
Autor: Lucyna Tumasz

Potrzebne będą:

  • grubsza tkanina na warstwę zewnętrzną
  • cienka tkanina na podszewkę
  • owata
  • lamówka
  • nożyczki
  • maszyna do szycia
  • mydełko krawieckie
  • linijka

Uszycie ciekawych rękawic kuchennych jest nie jest wcale tak trudne, jak to się może wydawać. Jeśli posługujesz się maszyną do szycia w miarę sprawnie, wykonanie tego tutorialu będzie dla Ciebie bułką z masłem.

Jako tkaniny wierzchniej możesz użyć dwóch różnych rodzajów materiału – dzięki temu rękawice będą ładniejsze. Dodatkową ozdobą jest pikowanie. Jego główną funkcją jest równomierne rozłożenie materiału izolacyjnego, który będzie zabezpieczał przed wysoką temperaturą.

Takie rękawice powieszone na zawieszce będą też wspaniałą dekoracją do kuchni, jeśli dobierzesz je kolorystycznie do jej wystroju.

Polecamy artykuł na Muratordom.pl o nowoczesnych piekarnikach.

Krok I – Rysowanie kształtu rękawicy
Krok I – Rysowanie kształtu rękawicy

Autor: Lucyna Tumasz

Do uszycia jednej sztuki rękawicy potrzebujesz dwóch kawałków cienkiej tkaniny na podszewkę (u nas szara w gwiazdki), dwóch kawałków owaty, jednej tkaniny na spód (brązowa) i jednej na wierzch (czerwona). Ze wszystkich tkanin, na podwójnie złożonym materiale, na jego lewej stronie narysuj kształt rękawicy. Możesz odrysować ją od swojej ręki. Orientacyjne wymiary do zrobienia wykroju to 31,5 x 17 cm. Przeprasuj żelazkiem wszystkie wycięte elementy.

Do uszycia jednej sztuki rękawicy potrzebujesz dwóch kawałków cienkiej tkaniny na podszewkę (u nas szara w gwiazdki), dwóch kawałków owaty, jednej tkaniny na spód (brązowa) i jednej na wierzch (czerwona). Ze wszystkich tkanin, na podwójnie złożonym materiale, na jego lewej stronie narysuj kształt rękawicy. Możesz odrysować ją od swojej ręki. Orientacyjne wymiary do zrobienia wykroju to 31,5 x 17 cm. Przeprasuj żelazkiem wszystkie wycięte elementy.
Krok II – Rysowanie linii do pikowania
Krok II – Rysowanie linii do pikowania

Autor: Lucyna Tumasz

Na tkaninie na warstwę spodnią narysuj mydełkiem krawieckim  linie pomocnicze do pikowania. Odstępy między liniami powinny mieć ok. 3 cm.

Na tkaninie na warstwę spodnią narysuj mydełkiem krawieckim  linie pomocnicze do pikowania. Odstępy między liniami powinny mieć ok. 3 cm.
Krok III – Składanie spodniej części rękawicy
Krok III – Składanie spodniej części rękawicy

Autor: Lucyna Tumasz

Złóż tzw. kanapkę, czyli tkanina grubsza na spód, owata, tkanina cienka (podszewka), lewymi stronami do siebie.

Złóż tzw. kanapkę, czyli tkanina grubsza na spód, owata, tkanina cienka (podszewka), lewymi stronami do siebie.
Krok IV – Przeszywanie pikowania
Krok IV – Przeszywanie pikowania

Autor: Lucyna Tumasz

Na maszynie przepikuj te trzy warstwy ze sobą. Aby materiał rozkładał się równomiernie, dobrze jest pikować raz z jednego, raz z drugiego boku.

Na maszynie przepikuj te trzy warstwy ze sobą. Aby materiał rozkładał się równomiernie, dobrze jest pikować raz z jednego, raz z drugiego boku.
Krok VII – Przyszycie lamówki z lewej strony
Krok VII – Przyszycie lamówki z lewej strony

Autor: Lucyna Tumasz

Lamówkę przyszyj najpierw od strony podszewki. Prawa strona do prawej.

Lamówkę przyszyj najpierw od strony podszewki. Prawa strona do prawej.
Krok VIII – Przyszycie lamówki z prawej strony
Krok VIII – Przyszycie lamówki z prawej strony

Autor: Lucyna Tumasz

Przełóż lamówkę na drugą stronę i przyszyj na prawej stronie rękawicy.

Przełóż lamówkę na drugą stronę i przyszyj na prawej stronie rękawicy.
Krok X – Składanie obu części rękawicy
Krok X – Składanie obu części rękawicy

Autor: Lucyna Tumasz

Obie części rękawic złóż prawymi stronami do siebie, w środek wkładając wcześniej przygotowany kawałek lamówki na zawieszkę.

Obie części rękawic złóż prawymi stronami do siebie, w środek wkładając wcześniej przygotowany kawałek lamówki na zawieszkę.
Krok XI – Zszywanie obu części
Krok XI – Zszywanie obu części

Autor: Lucyna Tumasz

Przeszyj wszystko razem dookoła na maszynie. Szyjąc, zwróć uwagę, aby złapać wszystkie warstwy.

Przeszyj wszystko razem dookoła na maszynie. Szyjąc, zwróć uwagę, aby złapać wszystkie warstwy.
Krok V – Pikowanie wewnętrznej wierzchniej części rękawicy
Krok V – Pikowanie wewnętrznej wierzchniej części rękawicy

Autor: Lucyna Tumasz

Narysuj linie pomocnicze do pikowania na prawej stronie tkaniny na podszewkę. Pod tkaninę włóż warstwę owaty. Przepikuj te dwie warstwy w taki sam sposób jak poprzednio. Poodcinaj wszystkie nitki po bokach obu części rękawic. Poobcinaj i wyrównaj materiały w obu rękawicach, szczególną uwagę zwróć na dół, gdzie będzie przyszywana lamówka.

Narysuj linie pomocnicze do pikowania na prawej stronie tkaniny na podszewkę. Pod tkaninę włóż warstwę owaty. Przepikuj te dwie warstwy w taki sam sposób jak poprzednio. Poodcinaj wszystkie nitki po bokach obu części rękawic. Poobcinaj i wyrównaj materiały w obu rękawicach, szczególną uwagę zwróć na dół, gdzie będzie przyszywana lamówka.
Krok VI – Zszycie lamówki na zawieszkę
Krok VI – Zszycie lamówki na zawieszkę

Autor: Lucyna Tumasz

Przygotuj lamówkę – utnij dwie lamówki pasujące wymiarem do spodu rękawic oraz kawałek na zawieszkę, ok. 9 cm. Tu została użyta już zaprasowana gotowa lamówka. Jeśli takiej nie masz, możesz ją wykroić sama ze skosu. Lamówkę na zawieszkę złóż wzdłuż na pół. Zszyj lamówkę na zawieszkę na maszynie. Zawieszka gotowa. Odłóż ją na chwilę na bok, będzie potrzeba przy zszywaniu rękawicy w całość.

Przygotuj lamówkę – utnij dwie lamówki pasujące wymiarem do spodu rękawic oraz kawałek na zawieszkę, ok. 9 cm. Tu została użyta już zaprasowana gotowa lamówka. Jeśli takiej nie masz, możesz ją wykroić sama ze skosu. Lamówkę na zawieszkę złóż wzdłuż na pół. Zszyj lamówkę na zawieszkę na maszynie. Zawieszka gotowa. Odłóż ją na chwilę na bok, będzie potrzeba przy zszywaniu rękawicy w całość.
Krok IX – Składanie wierzchniej części rękawicy
Krok IX – Składanie wierzchniej części rękawicy

Autor: Lucyna Tumasz

Przygotuj drugą część rękawicy. Na przepikowane dwie warstwy nałóż tkaninę zewnętrzną (ta część będzie na wierzchu dłoni). Wyrównaj wszystko, odcinając niepotrzebne wystające kawałki. Na tej części także przyszyj lamówkę jak poprzednio. Pilnuj przy tym, aby warstwy rękawicy były prosto ułożone.

Przygotuj drugą część rękawicy. Na przepikowane dwie warstwy nałóż tkaninę zewnętrzną (ta część będzie na wierzchu dłoni). Wyrównaj wszystko, odcinając niepotrzebne wystające kawałki. Na tej części także przyszyj lamówkę jak poprzednio. Pilnuj przy tym, aby warstwy rękawicy były prosto ułożone.
Krok XII – Wykańczanie rękawicy od środka
Krok XII – Wykańczanie rękawicy od środka

Autor: Lucyna Tumasz

Odetnij nadmiar materiału i ponacinaj materiał na zaokrągleniach prostopadle do linii szycia. Szczególną uwagę zwróć na rozcięcie między palcami, uważaj aby nie przeciąż szwu.

Odetnij nadmiar materiału i ponacinaj materiał na zaokrągleniach prostopadle do linii szycia. Szczególną uwagę zwróć na rozcięcie między palcami, uważaj aby nie przeciąż szwu.
Krok XIII – Odwracanie rękawicy na prawą stronę
Krok XIII – Odwracanie rękawicy na prawą stronę

Autor: Lucyna Tumasz

Wywróć rękawicę na drugą stronę i doszyj drugą do kompletu. Gotowe :)

Wywróć rękawicę na drugą stronę i doszyj drugą do kompletu. Gotowe :)

A gdy masz już piękne rękawice kuchenne, czas je wypróbować :) Proponujemy pyszny strudel jabłkowy. Zobacz na Murator.TV  film instruktażowy, jak go zrobić krok po kroku.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.