Dekoracje z masy solnej. Baranek wielkanocny krok po kroku

2014-03-15 16:57
Baranek wielkanocny
Autor: Piotr Mastalerz Własnoręcznie wykonany baranek z masy solnej to idealna dekoracja na wielkanocny stół.

Święta za pasem, więc trzeba zacząć myśleć o porządkach, zakupach oraz dekoracjach wielkanocnych. Pomyśl o akcentach, które podkreślą wesołą atmosferę Wielkanocy. Zobacz jak wykonać baranka z masy solnej, idealnego do świątecznego stroika.

Baranek wielkanocny

W sklepach dostepne są różne wspaniałe ozdoby wielkanocne, w tym cukrowe baranki. Możesz samodzielnie wykonać baranka wielkanocnego, w tym przypadku słonego. Twój baranek z masy solnej tylko z wyglądu będzie słodki. Dzięki naszej szczegółowej instrukcji wykonasz figurkę bez większych kłopotów.

Możesz wykonać również inne dekoracje z masy solnej, np. zajączki, kurczaczki, czy inne wielkanocne atrybuty. Będą pieknie dekoraować stół na światecznym śniadaniu. Zobacz jak wykonać słonego baranka według naszego instruktarzu.

Świątecznie na wielkanocnym stole. Najpiękniejsze ozdoby wielkanocne przy świątecznym śniadaniu

Potrzebne będą:

  • 30 dkg mąki
  • 30 dkg soli
  • woda
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia
  • miska
  • wałek
  • nożyk
  • wyciskarka do czosnku
  • wykałaczka
  • pędzelek
  • bezbarwny lakier w sprayu
KROK I - Mieszanie składników masy
KROK I - Mieszanie składników masy

Autor: Piotr Mastalerz

Mąkę i sól dokładnie wymieszaj prze około 3 minuty. Następnie zacznij powoli dolewać wody i wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy.

Mąkę i sól dokładnie wymieszaj prze około 3 minuty. Następnie zacznij powoli dolewać wody i wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy.
KROK II - Wykonywanie konstrukcji baranka wielkanocnego
KROK II - Wykonywanie konstrukcji baranka wielkanocnego

Autor: Piotr Mastalerz

Z folii aluminiowej wykonaj konstrukcję, która będzie bazą pod masą solną. Zabezpieczy figurkę przed uszkodzeniem.

Z folii aluminiowej wykonaj konstrukcję, która będzie bazą pod masą solną. Zabezpieczy figurkę przed uszkodzeniem.
KROK III - Przygotowywanie ciasta do formowania figurki
KROK III - Przygotowywanie ciasta do formowania figurki

Autor: Piotr Mastalerz

Podziel masę na 2 części, większą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Z pozostałej masy ulepisz drobniejsze elementy.

Podziel masę na 2 części, większą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Z pozostałej masy ulepisz drobniejsze elementy.
KROK IV - Formowanie baranka z masy solnej
KROK IV - Formowanie baranka z masy solnej

Autor: Piotr Mastalerz

Rozwałkowane ciasto uformuj na bazie z folii aluminiowej, staraj się nadać figurce kształt baranka. Końcem wykałaczki z rób w cieście nozdrza i oczy. Do uformowanej głowy przylep uszy, najpierw jednak wybrane miejsce zwilż lekko wodą.

Rozwałkowane ciasto uformuj na bazie z folii aluminiowej, staraj się nadać figurce kształt baranka. Końcem wykałaczki z rób w cieście nozdrza i oczy. Do uformowanej głowy przylep uszy, najpierw jednak wybrane miejsce zwilż lekko wodą.
KROK V - Wykonywanie owczej wełny
KROK V - Wykonywanie owczej wełny

Autor: Piotr Mastalerz

Wyciśnij masę solną przez wyciskarkę do czosnku. Następnie centymetrowe rureczki odetnij wykałaczką i przylep do grzbietu baranka wielkanocnego.

Wyciśnij masę solną przez wyciskarkę do czosnku. Następnie centymetrowe rureczki odetnij wykałaczką i przylep do grzbietu baranka wielkanocnego.
KROK VII - Wykończenie baranka wielkanocnego
KROK VII - Wykończenie baranka wielkanocnego

Autor: Piotr Mastalerz

Po ostygnięciu figurki możesz ją spryskać bezbarwnym lakierem w sprayu, aby podkreślić kolor wypieku.

Po ostygnięciu figurki możesz ją spryskać bezbarwnym lakierem w sprayu, aby podkreślić kolor wypieku.

Pomysły na wielkanocne dekoracje - wielkanocny stroik na Murator.tv

KROK VI -Pieczenie figurki
KROK VI -Pieczenie figurki

Autor: Piotr Mastalerz

Nagrzej piekarnik do 75 stopni. Włóż do niego figurkę na papierze do pieczenia i zostaw uchylone drzwiczki piekarnika, aby przez pierwsze 1,5 godziny masa solna mogła wyschnąć. Następnie stopniowo zwiększaj temperaturę do 200 stopni i poczekaj, aż figurka mocno się zrumieni.

Nagrzej piekarnik do 75 stopni. Włóż do niego figurkę na papierze do pieczenia i zostaw uchylone drzwiczki piekarnika, aby przez pierwsze 1,5 godziny masa solna mogła wyschnąć. Następnie stopniowo zwiększaj temperaturę do 200 stopni i poczekaj, aż figurka mocno się zrumieni.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają